Män blev ofrivilliga spermiedonatörer: "Kan endast beklaga"
Sädesceller på en skärmbild i samband med assisterad befruktning. Arkivbilder. - Foto: Gorm Kallestad/Scanpix/TT och Linda Forsell/SvD/TT

Män blev ofrivilliga spermiedonatorer: "Kan endast beklaga"

Män som lämnat sperma i samband med fertilitetsbehandling misstänks i två fall ha blivit utnyttjade för ofrivillig spermiedonation.


Två så kallade donatorbarn, som blivit till med hjälp av spermiedonation på en fertilitetsklinik i Halmstad 1986 respektive 1993, har som vuxna efterforskat vilka som är deras biologiska fäder.

Män blev ofrivilliga spermiedonatorer

De män de hittade, oberoende av varandra, säger att de aldrig donerat sperma. Däremot hade båda männen genomgått fertilitetsbehandling på kliniken i Halmstad och i samband med detta lämnat spermaprov, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Sjukhuset kan inte förklara varför männens sperma använts på det här viset.

– Jag kan endast beklaga detta, säger Maud Ankardal verksamhetschef på kvinnokliniken i Halmstad, till SVT.

Sjukhuset kunde inte bistå med information om vilka män som den donerade sperman kom ifrån i de här fallen. En av kvinnorna berättar att hon i stället gjorde ett dna-test och tog hjälp av dna-släktforskare. Den man som visade sig vara hennes biologiska pappa blev chockad över hennes existens.

– Det är inte okej att det hände på det här sättet. Det här är en man som varit inne för att försöka få egna barn. Och så här är jag liksom. Det var inte alls som han tänkt sig, säger kvinnan till SVT.

TT
/
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.