Nya astronauter kan få utforska rymden.
Nya astronauter kan få utforska rymden. - Foto: TT/wikicommons

Här är svensken som siktar högt – kan få åka ut i rymden

22 000 sökte och fem blev godkända. Europeiska rymdstyrelsen (Esa) har nu meddelat vilka som antagits till det europeiska astronautprogrammet och på sikt kan få åka ut i rymden.


Tre män och två kvinnor från olika europeiska länder får det prestigefulla uppdraget, och bland reserverna finns en svensk, 42-årige Marcus Wandt från Linköping.

Det är första gången sedan 2009 som kandidater antas till den europeiska astronautkåren. De nya rymdstudenterna består av Sophie Adenot (Frankrike), Pablo Álvarez Fernández (Spanien), Rosemary Coogan (Storbritannien), Raphael Liégeois (Belgien) och Marco Sieber (Schweiz).

Nytt är också att ett 20-tal personer antagits som reserver. Dessutom får Europa sin första "paraastronaut" – brittiske paralympiska sprintern John McFall – som ska vara med i ett projekt som undersöker möjligheten för personer med fysiska funktionshinder att arbeta i rymden.

Svensken står på rymdprogrammets reservlista

Hela 22 523 personer ansökte om att få komma med i Esa-programmet, vilket är mer än dubbelt så många som vid förra antagningsprocessen som inleddes 2008.

18 svenskar fanns med bland de 1 361 som Esa i februari bjöd in psykologiska tester. Därefter väntade intervjuer, grupptester och medicinska tester innan gallringen var klar.

Marcus Wandt, som alltså står på rymdprogrammets reservlista, är utbildad elektronikingenjör på Chalmers tekniska högskola och har också genomgått officersprogrammet på Militärhögskolan Karlberg.

Han är utbildad stridspilot i både Sverige och i USA och har arbetat som ansvarig testpilot och chef för flygverksamheten på Saab Aeronautics.

Marcus Wandt står på reservlistan för det europeiska astronautprogrammet.
TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.