Stockholm

Universitet får hyra ut bostad till fler forskare

Flytta till Sverige för en tids studier eller forskning - men hur lösa bostadsfrågan? Lärosäten får utökade möjligheter att hyra ut för en begränsa Arkivbild.
Flytta till Sverige för en tids studier eller forskning - men hur lösa bostadsfrågan? Lärosäten får utökade möjligheter att hyra ut för en begränsa Arkivbild. Foto: TT

Universitet och högskolor får möjlighet att hyra ut bostäder till fler grupper av studenter och forskare, har regeringen beslutat. Syftet är att kunna locka fler som vill studera i Sverige under en begränsad period samt forskare i början av karriären.


I dag kan statliga lärosäten hyra ut bostad i andra hand till utbytesstudenter och gästforskare under en begränsad tid. Med regeländringen ska lärosätena även kunna hyra ut till avgiftsbetalande utländska studenter samt till utländska eller svenska nya doktorander och nyanställda forskare.

Motiveringen är att svensk högre utbildning strävar efter ett stort internationellt utbyte och rörlighet bland forskare, men att bostadsbrist på många universitetsorter gör det svårt att rekrytera.

"Genom att förbättra lärosätenas möjlighet att hyra ut bostäder vill regeringen undanröja dessa hinder", kommenterar utbildningsminister Mats Persson (L) i ett pressmeddelande.

För tre år sedan omfattade hyresverksamheten cirka 7 200 lägenheter eller studentrum.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.