Tomas Eriksson, kanslichef vid Sveriges a-kassor. Arkivbild.
Tomas Eriksson, kanslichef vid Sveriges a-kassor. Arkivbild. - Foto: TT

Misstänkt cyberangrepp mot a-kassa

En a-kassa har utsatts för en misstänkt cybersäkerhetsrelaterad incident, uppger serviceorganisationen Sveriges a-kassor.Vilken a-kassa det rör sig om eller exakt vad som har hänt vill man inte berätta.


— Vi kan inte säga vilken a-kassa det är. Själva incidenten är koncentrerad till den, men än så länge är ingen verksamhet påverkad, säger Tomas Eriksson, kanslichef vid Sveriges a-kassor, till TT.

Huruvida några känsliga uppgifter läckt ut kan han inte svara på.

— Det är det man tittar på nu. Vad som har, eller kan ha, hänt, säger Eriksson.

En krisplan har aktiverats och händelsen utreds tillsammans med driftleverantörer och andra experter, för att minimera risken för eventuell konsekvenser.

— Nu tittar man på vad man behöver göra framåt för att reparera det som man ser spår av, som inte ska finnas i miljön, säger Tomas Eriksson.

Det kan dröja en eller flera dagar innan utredningen kommit fram till ett resultat, säger Tomas Eriksson. Mer exakt än så går det inte att vara än.

Han säger att incidenten inte rör något som har skett i den utsatta a-kassans interna it-miljö, utan den gemensamma mellan a-kassorna.

— Vi jobbar kontinuerligt med helt normal säkerhetsverksamhet, precis som alla andra behöver göra som bedriver den här typen av verksamhet.

Sveriges a-kassor har lämnat en redovisning till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.