Det var under påskhelgen 2022 som den danske högerextrema politikern Rasmus Paludans 'koranbrännarturné' väckte våldsamma reaktioner runt om i landet, bland annat blev det våldsamma upplopp i Sveaparken i Örebro.
Det var under påskhelgen 2022 som den danske högerextrema politikern Rasmus Paludans 'koranbrännarturné' väckte våldsamma reaktioner runt om i landet, bland annat blev det våldsamma upplopp i Sveaparken i Örebro. - Foto: TT

Över 100 fängelseår utdömda för upplopp i Örebro

Över 100 års fängelse har än så länge utdömts efter upploppen i Örebro i påskas.Ett omfattande film- och bildmaterial beskrivs som avgörande för domarna.


Bakgrund: Påskupploppen

Under påskhelgen uppstod oroligheter på flera orter till följd av Rasmus Paludans planerade koranbränningar.

Paludan, partiledare för högerextrema Stram kurs, besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

På långfredagen hade Rasmus Paludan beviljats tillstånd att ordna en sammankomst i Örebro, men den kunde aldrig inledas och han själv befann sig aldrig i Sveaparken.

Ett stort antal personer har hittills dömts för inblandning i händelserna och ytterligare flera hundra personer kan komma att misstänkas för brott.

Totalt har drygt 116 fängelseår för grovt blåljussabotage dömts ut fördelat på 23 personer efter upploppen i Sveaparken i Örebro, enligt en sammanställning från polisen. Där ingår främst tingsrättsdomar men även några hovrättsdomar.

Under torsdagen dömdes i tingsrätten ytterligare en man till fem års fängelse för grovt blåljussabotage efter Örebroupploppen, skriver NA.

— Grunden (till de fällande domarna) handlar väldigt mycket om den tekniska bevisningen. Det är polisen som har filmat med kroppsburna kameror, det är våra UAS:er (drönare), men det är också material som allmänheten skickat in, säger Sofie Holmqvist, biträdande enhetschef för utredningsenheten på polisen nationella operativa avdelning (Noa), vid en pressträff tidigare i veckan.

Stenar och bränder

Det var under påskhelgen 2022 som den högerextrema politikern Rasmus Paludans "koranbrännarturné" väckte våldsamma reaktioner runt om i landet, vilka till stora delar riktades mot de poliser som var på plats för att bevaka sammankomsterna.

På långfredagen hade Paludan planerat en sammankomst i Örebro, som även den möttes med mycket våldsamma upplopp riktade mot polis på plats i Sveaparken. Stenar kastades, flera polisfordon sattes i brand och många poliser skadades.

Komplexa situationer

— Sådana här situationer med våldsamma upplopp eller hastigt uppkomna situationer är komplexa för våra kollegor, säger Sofie Holmqvist.

Hon fortsätter:

— Händelser sker ofta snabbt och det finns ofta väldigt många personer på plats. Då är det avgörande att kunna filma och sedan i lugn och ro gå kunna gå igenom materialet och bedöma vad personer gjort eller inte gjort. Det stärker vår förmåga att göra objektiva bedömningar och leder till en ökad rättssäkerhet.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!