Stockholm

Saknar tillstånd – kör kungligheter och ministrar

Kung Carl XVI Gustaf kliver in i en bil. Arkivbild.
Kung Carl XVI Gustaf kliver in i en bil. Arkivbild. Foto: TT

Bolaget Frey kör allt från kungligheter till ministrar och popstjärnor. Nu har hovleverantören fått sitt taxitrafiktillstånd indraget och dömts till böter – men fortsätter att köra ändå, rapporterar ETC.


Det återkallade tillståndet beror på att Freys hyrverk inte haft sina fordon anmälda på sitt taxi­trafiktillstånd sedan februari 2021, skriver tidningen. Trots det har bolaget haft bilar i trafik.

Olovligt, anser Transportstyrelsen.

Men Freys har en annan bild – företaget anser inte att man kör taxi då de bara har avtalskunder och därmed inte står till allmänhetens förfogande.

— Vi drog själva tillbaka vårt taxitrafiktillstånd eftersom vi inte bedriver taxitrafik. Vi bedriver ingen taxitrafik och har inte bedrivit taxitrafik. Vi bedriver hyrverksamhet, säger vd Joachim Källström till tidningen.

Sedan 1990 har hyrverkstrafik ingått i taxitrafiken, även om de inte behövt ha taxameter förrän 2021 då en ny taxilagstiftning infördes.

Tingsrätten har dömt tidigare vd:n till böter för brott mot taxitrafikförordningen, eftersom domstolen anser att bolaget bedriver taxiverksamhet. Freys hyrverk har överklagat domen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.