Stockholm

Richard Bergström hedrad i Norge

Sveriges tidigare nationella vaccinsamordnare Richard Bergström tilldelas utmärkelsen kommendör av den Kungliga norska förtjänstorden. Här hälsar han på Norges statsminister Jonas Gahr Støre och hälsominister Ingvild Kjerkol i ett vaccincenter i Oslo.
Sveriges tidigare nationella vaccinsamordnare Richard Bergström tilldelas utmärkelsen kommendör av den Kungliga norska förtjänstorden. Här hälsar han på Norges statsminister Jonas Gahr Støre och hälsominister Ingvild Kjerkol i ett vaccincenter i Oslo. Foto: TT

Sveriges tidigare vaccinsamordnare Richard Bergström har tilldelats utmärkelsen kommendör av den Kungliga norska förtjänstorden, uppger det norska hälsodepartementet.


"Richard Bergström och Sverige förtjänar ett stort tack av Norge för att de gett oss tillgång till vacciner mot covid-19, och därmed en väg ut ur pandemin. Ni gjorde mer för Norge i den här saken än vad man kan förvänta sig av ett grannland", säger den Norges statsminister Jonas Gahr Støre i ett pressmeddelande.

Bergström hedras eftersom han tillsammans med Sverige och EU ordnade så att Norge inkluderades i EU:s upphandling av coronavacciner. Norge fick därmed samma tillgång till vacciner som EU-länder – trots att Norge inte är medlem i unionen.

"Hade det inte varit för Bergström och Sverige hade vi fått vänta längre på vaccin. Det hade varit en mycket svår situation om Europa hade fått vaccin medan Norge stod utanför", säger norska hälsoministern Ingvild Kjerkol.

Utmärkelsen delas ut för ”särskilt förtjänstfullt arbete för Norge och mänskligheten."

Bergström fick tjänsten som vaccinsamordnare av den svenska regeringen i juni 2020. Han lämnade uppdraget den sista oktober i år.

TT
/
EU
/
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.