Nobelpristagarna och kungafamiljen vid prisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.
Nobelpristagarna och kungafamiljen vid prisutdelningen i Konserthuset i Stockholm. - Foto: TT

Nobelfirandet klickade i gång i Konserthuset

Kungafamiljen intog sina platser, liksom pristagarna och de festklädda gästerna. Nobeldagen inleddes i Konserthuset i Stockholm med en efterlängtad prisutdelning efter ett par års pandemiuppehåll.


Fakta: Schema för prisutdelningen

Årets Nobelpris delades ut följande ordning:

Fysik: Alain Aspect, John F Clauser och Anton Zeilinger

Kemi: Carolyn R Bertozzi, Morten Meldal och K Barry Sharpless.

Medicin: Svante Pääbo.

Litteratur: Annie Ernaux.

Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne:

Ben S Bernanke, Douglas W Diamond och Philip H Dybvig.

Nobelfestligheterna började traditionsenligt med prisutdelningen. Efter att de delar av kungafamiljen som var på plats i Konserthuset i Stockholm intagit sina platser tågade Nobelpristagarna in på scenen inför de cirka 1 500 gästerna.

Och i år var pristagarna ovanligt många. Även de som fått priset 2020 och 2021, men som missade festligheterna i Stockholm på grund av pandemin, var inbjudna.

I sitt inledningstal hyllade Carl-Henrik Heldin, ordförande för Nobelstiftelsen, vetenskapen – men han gjorde även en markering mot nationalismen. Ett fenomen som ”sorgligt nog är på frammarsch i många länder”, sade han och konstaterade att utvecklingen såg likartad ut i slutet av 1800-talet när Alfred Nobel verkade.

Hedrade med världspremiär

Heldin avslutade med att högtidligt läsa upp namnen på pristagarna från 2020 och 2021, som var och en fick rungande applåder.

Till deras ära framförde Kungliga filharmonikerna bland annat världspremiären för ett stycke av den svenska kompositören Andrea Tarrodi.

De drygt 1 500 gästerna bjöds på en pampig ceremoni. Tystnaden gick nästan att ta på när pristagarna i de vetenskapliga disciplinerna samt litteratur stegade fram för att ta emot medaljer och diplom ur kungens hand.

Allt gick enligt plan, även om någon pristagare såg ut att vara på vippen att missa den traditionsenliga bugningen till kungen efter att ha tagit emot sitt pris.

Nobelmedaljerna.

Under den högtidliga prisutdelningen utbröt även lågmälda skratt bland publiken vid ett par tillfällen. Ett sådant var under professor Olof Ramströms tal till kemipristagarna, som belönas för sina upptäckter rörande så kallad "klickkemi", som går ut på att sätta kemiska handtag på molekyler som gör att de kan klickas ihop.

"Det sa bara klick", sade Ramström – vilket kan tolkas som en vinkning till kungen och drottningen, som satt snett framför talarstolen. I samband med deras förlovning 1976 använde kungen det uttrycket om sitt första möte med den blivande drottningen.

Fyra dygns blomsterjobb

Den stora scenen pryddes av prunkande asparagusväxter, ormbunke och murgröna, som samsades med bland annat kuddmossa och skandinavisk renlav.

Årets dekorationer var inhemska, och 13 florister har arbetat under fyra dagar för att få dem på plats.

Klänningarna under Nobelfestligheterna brukar bli omtalade och i år hade drottning Silvia valt en skimrande kreation medan kronprinsessan Victoria sittandes bakom drottningen på podiet bar en rosa och minst lika glänsande klänning.

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Daniel och kronprinsessan Victoria vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på lördagen.
TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han är TV4-profilen Johan Macéus kända son

Karlskrona: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand, Rödeby.", skriver polisen på sin hemsida.

Största guldstöten i Kanada nära klaras upp

Kanadas polis är nära att lösa den största guldstölden i landets historia. 6 600 guldtackor stals vid kuppen. Flera personer har gripits och väntar åtal.

Kreml: Ukraina-hjälp från USA förändrar inget

Nytt bistånd från USA till Ukraina kommer inte att förändra dynamiken på slagfältet, hävdar Ryssland. Uttalandet kommer i samband med att USA:s kongress förbereder sig för en avgörande omröstning under helgen om långvarig militär finansiering till Ukraina.

Meteoritjägare överklagar till Högsta domstolen

Geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som i hovrätten förlorade den uppmärksammade tvisten om en meteorit som landade utanför Enköping i november 2020 överklagar till Högsta domstolen.

Nordeas stora förändring – så påverkas du: "Genomsyrar allt"

Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordea-chefen Frank Vang-Jensen. Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk, säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig.