Linda Staaf, underrättelsechef på polisens Nationella operativa avdelning (Noa).
Linda Staaf, underrättelsechef på polisens Nationella operativa avdelning (Noa). - Foto: Anders Wiklund/Marko Säävälä/TT

Linda Staaf blir kvar på Noa — flyttas inte till justitiedepartementet

Linda Staaf skulle påbörja ett nytt uppdrag på justitiedepartementet efter årsskiftet. Men nu har polisen beslutat att hon blir kvar på Noa. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att han har "fullt förtroende" för polisledningen.


För en tid sedan blev det klart att Linda Staaf, underrättelsechef på polisens Nationella operativa avdelning (Noa), skulle påbörja en ny tjänst vid justitiedepartementet den 11 januari nästa år. Men nu har Noas chef Johan Olsson beslutat att hon blir kvar där, rapporterar Expressen.

— Jag vet inte vilka arbetsuppgifter hon kommer att få på Noa, säger polisens presschef Christer Janson till tidningen.

Justitieminister Gunnar Strömmer kommenterar turerna kring polisen på en pressträff i riksdagen på tisdagskvällen:

— Jag har fullt förtroende för polisledningen, säger han.

Han välkomnar den utredning som tillsatts.

— Det är allvarligt när förtroendet för polisledningen ifrågasätts. Det är bra att det har tillsatts en granskning med en oberoende utredare som kommer att gå till botten med det här.

Anders Thornberg kallas inte till riksdagen

Tidigare på tisdagen meddelade justitieutskottets Richard Jomshof (SD) att rikspolischefen Anders Thornberg inte kallas till riksdagen med anledning av härvan i landets polisledning.

Jomshof pekar på att polisen har inlett en intern utredning och att åklagare har inlett en förundersökning.

— Vi ser inte nyttan av att föregå det här, utan vi får invänta vad man landar i för slutsatser, säger Jomshof.

Det stormar i landets högsta polisledning sedan Expressen i förra veckan avslöjade två polisanmälningar mot Stockholms regionpolischef Mats Löfving och jävsanklagelser i samband med tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef vid Nationella operativa avdelningen (Noa). Löfving var vid den tiden chef över Noa och den som beslutade att anställa Staaf.

Löfving omplacerades i måndags från sin tjänst som regionpolischef.

Linda Staaf och Mats Löfvings relation

Enligt Staaf har de två haft en privat, men ytlig relation.

Polisanmälningarna rör dels grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande, dels misshandel. Båda anmälningarna, där Linda Staaf pekats ut som brottsoffret, lades ned nästan omgående.

Linda Staaf har för Dagens Nyheter uppgett att Löfving utsatt henne för ett respektlöst beteende. Dock inget brottsligt enligt henne. Mats Löfving har inte bemött anklagelserna.

Richard Jomshof ville höra ledningen

I intervjuer i förra veckan sade utskottsordförande Jomshof att han ville kalla Thornberg till utskottet för att höra hur polisledningen hanterat händelserna.

— Det har hänt en hel del på vägen, säger nu Jomshof och syftar på utredningarna som inletts.

Enligt honom var en stor majoritet av partierna för att inte kalla Thornberg, medan ett par andra hade en annan åsikt.

Jomshof svarar inte på frågan om han i dag har förtroende för polisledningen utan vill invänta utredningarna. Han håller dock med om att allmänhetens förtroende för polisen kan ta skada av affären.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!