Domen fastställs för Fabian Cederholm
Två lagändringar på kort tid gjorde det möjligt att döma 18-åringen till ett historiskt hårt straff i förhållande till hans ålder. - Foto: Polisen och Johan Nilsson/TT

Domen fastställs för Fabian Cederholm – dömdes för lärarmorden i Malmö

Även hovrätten dömer 18-årige Fabian Cederhom som mördade två lärare på Malmö latinskola till livstids fängelse.


Fakta: Lärarmorden i Malmö

Dådet på Malmö latinskola inträffade när skoldagen tar slut den 21 mars 2022. Två lärare attackerades och fick så svåra skador att de avled.

En 18-årig man anhölls senare under natten. Motiven till morden ska vara att gärningsmannen känt sig missanpassad. De två lärarna valdes ut av en slump.

Malmö tingsrätt dömde 18-åringen till livstids fängelse. Två lagändringar på kort tid gjorde det möjligt för tingsrätten att döma 18-åringen till ett historiskt hårt straff i förhållande till hans ålder.

Efter en lagändring 2020 döms nu allt fler till livstid i Sverige och efter ytterligare en lagändring vid årsskiftet sänktes gränsen för vem som kan dömas till livstid från 21 till 18 år.

Han dömdes också till att betala totalt cirka en miljon kronor i skadestånd till de mördade lärarnas efterlevande.

Det var den 21 mars i år som 18-årige Fabian Cederholm låste in sig på en toalett på Malmö latinskola med två knivar, en yxa och en hammare. Iklädd halsduk, mask och hörselkåpor ställde han sig sedan utanför en annan toalettdörr.

Den kvinnliga lärare som kom ut därifrån attackerades först. En annan lärare som bevittnade attacken blev jagad genom korridoren innan också hon attackerades.

Båda kvinnorna fick så svåra skador att de miste livet.

Ingen allvarlig psykisk störning

18-åringen har erkänt alla gärningar och förklarar sitt agerande med att han ville utföra ett dåd som var så hemskt att alla efteråt skulle ta avstånd från honom.

Två lagändringar på kort tid gjorde det möjligt att döma 18-åringen till ett historiskt hårt straff i förhållande till hans ålder.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var han inte påverkad av en allvarlig psykisk störning vid dådet och inte heller då han undersöktes.

Tingsrättens dom? Livstids fängelse.

Under hovrättsförhandlingen har försvaret hänvisat till gärningsmannens autism, som en förklaring till varför dådet kunde ske. Men utöver den rättspsykiatriska undersökningen har även Socialstyrelsens rättsliga råd slagit fast att 18-åringen inte led av en allvarlig psykisk störning vid dådet – eller vid tidpunkten för undersökningen.

14 år – eller livstid

Under sista rättegångsdagen framhöll försvarsadvokaten Anders Elison att yttrandet från det rättsliga rådet är olyckligt eftersom 18-åringens autism inte berörs. Elison har yrkat på 14 års fängelse på grund av gärningsmannens nedsatta mognadsgrad, och det faktum att han nyligen fyllt 18 år.

Åklagaren Johanna Liljeblad har å sin sida yrkat på att livstidsdomen ska stå fast. Hon hänvisar till att det rättsliga rådet har utrett hans autismdiagnos, eftersom det i yttrandet står att det inte har framkommit något som talar för att 18-åringen ”till följd av en psykisk störning har saknat förmåga att inse gärningens innebörd eller att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt”.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.