Fyra schimpanser dog i samband med att de rymde från sitt hägn i Furuviksparken den 14 december. Arkivbild.
Fyra schimpanser dog i samband med att de rymde från sitt hägn i Furuviksparken den 14 december. Arkivbild. - Foto: TT

Flera frågetecken kvarstår om förrymda aporna

Hur tog sig schimpanserna i Furuviksparken ut från hägnet? Och hur länge hann de vara på rymmen? Flera frågor är fortsatt obesvarade efter incidenten som ledde till att aporna sköts till döds.Jag kan inte föregå utredningarna, säger vd Sandra Wilke till TT.


Fakta: Detta har hänt

Onsdagen den 14 december klockan 12.55 får polisen in ett larm om att fem schimpanser rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle.

Klockan 17.59 samma dag meddelar polisen att fyra schimpanser skjutits med skarp ammunition.

De följande drygt två dygnen råder stora oklarheter kring skade- och säkerhetsläget. Aporna i huset är fortfarande utanför sina hägn, och risken stor att de ska rymma. Skyttar med skarpladdade vapen är placerade utanför aphuset.

Under fredagen bekräftar djurparken att två av de skjutna är chimpanserna Linda och Torsten.

Först på lördagsförmiddagen meddelar djurparken att de lyckats få in aporna i hägnen. Då konstateras samtidigt att även chimpanserna Santino och Manda är döda.

Apan Selma är lindrigt skadad. I hägnet finns schimpanserna Maria-Magdalena och Tjobbe, oskadda men påverkade av kylan och rossliga.

Händelsen har polisanmälts och anmälts till Arbetsmiljöverket och kommer att utredas av båda myndigheterna.

Klockan 12.55 den 14 december kom larmet till polisen: Fem schimpanser hade lyckats fly från sitt hägn i Furuviksparken, öster om Gävle.

Senare under eftermiddagen bekräftade polisen att fyra av aporna skjutits med skarp ammunition. Samtidigt var flera apor fortsatt utanför sina hägn och först flera dagar senare, under lördagen, meddelade djurparken att aporna var tillbaka i hägnen.

TT: Det står klart vid vilken tidpunkt polisen först fick larmet, men när skedde själva rymningen?

— Jag kan inte svara på det i nuläget. Händelserna ska utredas av polisen och Arbetsmiljöverket, och vi kommer från vårt håll inom kort att påbörja en oberoende utredning av hela händelseförloppet, säger Furuviksparkens vd Sandra Wilke.

Oklara detaljer

Hur aporna lyckades ta sig ut från sina hägn är en annan fråga som ännu inte besvarats.

— I det som ofta kallas Schimpanshuset finns det ett antal hägn och det är i de här hägnen det har brustit, det är där det har hänt något som inneburit att schimpanserna har lyckats ta sig ut.

De tre schimpanser som överlevde händelserna är på bättringsvägen enligt Sandra Wilke.

— Vårt största fokus nu ligger på deras mående och att det ska bli så bra som möjligt. Vi tar hand om dem, vi ger dem mat. De får frukt och grönsaker, te och honung, sådant som de tycker är gott.

Schimpansen Selma, som skadades i ena armen och vid ena ögat, får fortfarande smärtstillande, men ska nu ha börjat röra på armen och fingrarna.

Höll minnesstund

Huruvida Selma och andra två kommer att kunna återgå till en mer normal tillvaro på sikt är oklart.

— Det kan inte jag svara på i dag. Vi har våra veterinärer som hela tiden gör bedömningar av deras mående. Vi lyssnar på dem och gör det de rekommenderar oss att göra, säger Sandra Wilke.

Medarbetarna höll på måndagsmorgonen en minnesstund för de fyra schimpanserna som dödades.

— Det var fruktansvärt. Den var väldigt fint men också väldigt jobbigt, vi mår inte bra. Det gör man inte i en sådan här situation. Vi försöker ta hand om varandra och ta stöd av professionell hjälp för att hantera det här, säger Sandra Wilke.

Kropparna flyttas under måndagen till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för att undersökas.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!