JO riktar hård kritik mot förhållandena på häktet i Göteborg.
JO riktar hård kritik mot förhållandena på häktet i Göteborg. - Foto: Hasse Holmberg/Fotograferna Holmberg/Fredrik Sandberg/TT

Fångar fick inte gå på toaletten – fick kissa i handfat på häktet

Justitieombudsmannen (JO) riktar hård kritik mot Kriminalvården och häktet i Göteborg, rapporterar P4 Göteborg. Intagna har tvingats kissa i handfat och papperskorgar.


— Det är väl alldeles självklart att en människa som behöver gå på toaletten ska få gå på toaletten. Vissa celler har inte toalett inne i cellen, säger JO Katarina Påhlsson till radion.

— Det är helt ovärdigt.

Framför allt har det varit ett problem på natten då personalen inte har haft tid att släppa ut nödiga fångar.

Kritiseras för rasistiskt klotter

JO kritiserar även häktet för att ha smutsiga rastgårdar med bland annat rasistiskt klotter.

— Ett inslag i en human kriminalvård är att få komma ut och andas frisk luft. Det har man rätt till. Att då komma ut på en rastgård i det här skicket, då har jag förståelse för att man avstår. En del var rädda, säger Påhlsson till P4.

TT
/
/
JO
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.