Sveriges utrikesminister Tobias Billström tillsammans med sin turkiske kollega Mevlüt Cavusoglu efter deras möte i Ankara på torsdagen.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström tillsammans med sin turkiske kollega Mevlüt Cavusoglu efter deras möte i Ankara på torsdagen. - Foto: TT

Turkiet: Små framsteg – men mer behövs

Turkiet fortsätter att blockera den svenska Natoansökan. Den turkiske utrikesministern framhåller efter ett möte med utrikesminister Tobias Billström (M) att Sverige måste vidta fler åtgärder, och upprepar krav på svenska utlämningar.


Fakta: Avtalet med Turkiet

Sverige och Finland slöt i somras ett avtal (memorandum) med Turkiet med en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska ge grönt ljus för ländernas Natoansökningar.

Avtalet undertecknades den 28 juni i Madrid. Samtidigt släppte Turkiet sitt veto mot Sveriges och Finlands Natomedlemskap.

Som blivande Natoländer förbinder sig Sverige och Finland att stödja Turkiet vad gäller hot mot landets nationella säkerhet.

Sverige och Finland ska inte ge stöd till kurdiska YPG/PYD eller Gülen-rörelsen, och ska även otvetydigt fördöma alla terroristorganisationer som utför attacker mot Turkiet.

Sverige och Finland ska även behandla pågående och ouppklarade utlämningskrav av personer som Turkiet klassar som terrormisstänkta "snabbt och noggrant".

Länderna konstaterar också i avtalet att det inte ska finnas några vapenembargon dem emellan.

Sveriges och Turkiets respektive utrikesministrar möttes på torsdagen i Ankara.

Mötet har beskrivits som en "kontrollstation" i den process där Turkiet så småningom förväntas godkänna Sveriges Natoansökan. Syftet är att stämma av hur det går att genomföra villkoren i det trilaterala avtalet.

Tobias Billström underströk på en gemensam pressträff efter mötet att Sverige går Turkiet till mötes.

— Mitt budskap är tydligt – Sverige håller sina löften. Vi tar överenskommelsen på allvar, säger Billström.

Kritiserar terrorarbetet

Hans turkiske motpart Mevlüt Cavusoglu anser att små framsteg gjorts. Han pekar bland annat på den svenska regeringens avståndstagande från de kurdiska grupperna YPG och PYD, och på att en påstått PKK-kopplad man nyligen utvisades till Turkiet. Men det är inte tillräckligt, enligt Cavusoglu.

— Det finns ingen konkret utveckling när det gäller utlämning av terroristrelaterade brottslingar och frysta terroristtillgångar, säger Cavusoglu enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån.

Turkiet har vid upprepade tillfällen krävt att Sverige genomför utlämningar för att få Nato-ansökan godkänd. SR Ekot rapporterar att det rör sig om totalt 42 personer som i turkiska medier pekats ut som terrorister.

Så sent som i måndags nekade Högsta domstolen Turkiets begäran om utlämning av exiljournalisten Bülent Kenes – ett av flera krav som landet ställt för ett godkännande. Cavusoglu har kallat detta för en "mycket negativ" utveckling.

Enligt Cavusoglu fortsätter Sverige också att vara ett "centrum" för medlemmar av Gülenrörelsen, som är terrorstämplad i Turkiet. Den turkiska försvarsindustrin ska inte heller ha fått importera vissa produkter från Sverige.

"Närmar oss varandra"

Tobias Billström tar dock fasta på det "tydliga beröm" han anser att den turkiske utrikesministern gav Sverige.

— Mitt intryck är att vi har passerat en viktig kontrollstation. Vi kan se hur bägge sidor närmar sig varandra, säger Billström till TT.

Utrikesministern framhåller att Sverige vidtagit åtgärder "på varje paragraf" i trepartsavtalet, och kommer att fortsätta på den vägen. Bland annat är nya lagar, som gör det brottsligt att stödja eller främja terrorism, på gång.

Under resan, som var Billströms första till Ankara, besökte han även det turkiska parlamentet, där frågan om godkännande av den svenska Natoansökan till slut kommer att hamna.

— Vad parlamentarikerna tycker är inte oviktigt. Mitt intryck är att man erkänner att vi har tagit tydliga steg framåt. Man är glad att vi i dag i Sverige talar öppet om de problem med terrorism som Turkiet faktiskt har haft.

— PKK är inget stort hot mot Sverige, men ett stort hot mot Turkiet och det tar vi på stort allvar, säger han.

Turkiet och Ungern är de enda Natoländer som ännu inte har ratificerat den svenska respektive finska ansökan. Medan Ungern har sagt sig vara redo att säga ja tidigt nästa år har Turkiet inte givit några utfästelser.

TT
/
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.