Irans ambassad på Lidingö. Arkivbild.
Irans ambassad på Lidingö. Arkivbild. - Foto: TT

Irans ambassad anmäld: "De slog mig"

Fem personer är misstänkta för misshandel på Irans ambassad på Lidingö.De tog tag i mitt hår och släpade mig längs golvet, berättar Anela, en av de målsägande, för TT.Polisen har inlett en förundersökning i tre fall efter händelsen.


Det var den 9 december på förmiddagen som Anela tillsammans med sin svenska vän Åke besökte ambassaden med det angivna syftet att förnya hennes iranska id-kort. Väl inne på ambassaden genomförde Anela, som inte vill ange sitt efternamn, en protest med anledning av att en ung iranier avrättats i landet dagen före.

— När vi gick in var vi helt lugna, det fanns inget våld från vår sida. Jag stod i mitten och tog av min hijab – man måste ha det inne på ambassaden – rev sönder en bild på Khamenei och sade: "Ner med Khamenei, ner med diktatorn. Varför torterar och dödar ni våra barn?", säger Anela, som tidigare har berättat sin historia för TV 4 Nyheterna.

Då uppstod tumult.

— De anställda på ambassaden attackerade oss. De kom ut från ett rum och slog mig, de slog min vän Åke, de tog hans mobil med våld och hans revben skadades. De låste dörren och behöll mig, men sparkade min vän hårt i ryggen och kastade ut honom.

Enligt Anela släpade männen henne i håret längs med golvet mot ett rum.

— Jag var livrädd, säger hon.

Lyckades fly

När polisen, som befann sig utanför ambassaden, knackade på dörren lyckades hon fly.

— Min näsa är skadad och jag har problem med mitt vänstra öga. Och min rygg gör ont efter att de dragit mig längs med golvet.

Hennes historia bekräftas av Åke.

— Vi brukade inget våld, vi slog inte tillbaka, vi var fredligast tänkbara. Inget på ambassaden är sönder, säger han.

— När de kom rusande mot oss sade Anela till dem att vända sig till polisen som stod utanför i stället.

Båda åkte till sjukhus efter händelsen och har fått sina skador dokumenterade. Enligt Åke har han fortfarande ont och är sjukanmäld på grund av revbensskador.

Förundersökning pågår

Anmälan om misshandel har upprättats av polisen som kom till platsen, likaså en anmälan om egenmäktigt förfarande. Det finns även en anmälan om olaga intrång från ambassaden.

Förundersökning pågår i samtliga tre anmälningar, enligt Daniel Wikdahl på polisens mediecenter.

TT har vid upprepade tillfällen sökt Irans ambassad för en kommentar.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!