Unga slutar fildela av rädsla

Unga män mellan 15-24 år vågar inte fildela längre.


Sedan Ipredlagen infördes den första april vågar allt färre personer fildela via nätet. Det hävdar Antipiratbyrån. Även Sveriges videodistributörers förening har noterat en minskning i en rapport som man nyligen tagit fram.

Av de 2700 personer som tillfrågats svarade 20 procent att de mer eller mindre slutat att fildela upphovsrättsskyddat material. Och bland män i 15-24-årsåldern är minskningen ännu högre. Inom åldersgruppen, som tidigare varit den mest aktiva, svarar mer än var tredje att de i princip slutat helt med att ladda ner.

– Tidigare har man tänkt att polisen kanske inte riktigt tar till sig uppgiften på samma sätt. Men nu är det någon som verkligen är motiverad att göra någonting, och som har visat att de gör någonting. Då blir man lite rädd och tillbakadragen, säger en fildelare som pratat med Rapport.

Och de organiserade fildelare som väl finns kvar har blivit allt mer försiktiga, menar Antipiratbyrån.

"Ett stort antal nordiska scenservrar, i vart fall 60 stycken, har stängts ned eller flyttats till andra nordiska länder. Piratgrupper har börjat stänga ute varandra av rädsla för att bli avslöjade. Antalet piratkopierade filmer som släpps på scenen har nästan halverats under april månad jämfört med mars", skriver Antipiratbyrån på sin hemsida.

Dock är inte alla säkra på att Ipred-lagen får någon långsiktig effekt.

– Om de drar ner på nedladdningen och sedan märker att inget händer tror jag att de skulle börja öka igen och ladda ner mer. Det tror jag absolut. Men just nu tror jag att väldigt många håller låg profil, säger en annan fildelare till Rapport.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, har nyligen blivit föremål för uppmärksamhet angående hennes personliga lånevillkor. Dokument till Riksdagen avslöjar detaljer om hennes bundna lån och räntor.

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

I dagarna lade Elin, 28, ut en inlägg i en tjejgrupp på Facebook och berättade att hon inte fick teckna Icas försäkring, på grund av sin vikt. Beslutet chockerade flera och bland kommentarerna rasade folk.

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har talat med sin kinesiske motsvarighet Dong Jun i de första betydande samtalen mellan stormakternas försvarsministrar på nära ett och ett halvt år.

Då slutar BankID funka för vissa mobilanvändare

Miljontals svenskar använder BankID för att identifiera sig och signera avtal. Men för vissa mobilanvändare upphör tjänsten snart att fungera.

Polisen i Karlskoga rapporterar om brand

"Det luktar brandrök i ett flerfamiljshus i Karlskoga", skriver polisen på sin hemsida.