Nu blir din dator en teve

Över en natt kan din dator förvandlas till en dumburk som du måste betala för.


Sveriges Television, SVT, vill att du ska börja betala tevelicens för din dator. Just nu förhandlar man nämligen med intressenter som kan tänka sig att sända SVT:s kanalutbud över nätet. Och vips så har din dator förvandlats till en dumburk.

När kanalerna sänds över nätet kommer miljontals datorer beläggas med teveavgift.

–Det finns de som har ett intresse att vidaresända oss, säger Jan-Olof Gurinder som är distributionschef på SVT, enligt DN.

I dag har Radiotjänst inte någon rätt att ta ut teveavgift av datorinnehavare, trots att flera kanaler redan sänder enstaka program över nätet. Detta eftersom datorn inte identifieras som en tevemottagare. För att det ska ske måste en kanal sända hela sitt kanalutbud över internet.

Nästan alla i Sverige kommer därför att tvingas till att betala tevelicens – även om man inte ens tittar på SVT på sin dator.

–Det känns lite orimligt att ett enmansföretag som inte utnyttjar sin dator till något annat än bokföring ska betala teveavgift. Men vi har ju den lagstiftning vi har, säger Charlotta Elenius som är marknadschef på Radiotjänst, enligt DN.

Det enda du kan göra för att slippa tevelicensen är att spärra datorn från att ta emot sändningen. Men hur exakt det här ska gå till vet man inte i nuläget.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.