Vad är det på tallriken – egentligen? Arkivbild.
Vad är det på tallriken – egentligen? Arkivbild. - Foto: TT

Var femte Malmökrog vet inte vad de serverar

Var femte restaurang i Malmö har ingen aning om vad som finns på tallriken – och några vet inte heller vad allergi innebär. Det visar kommunens nya granskning av 411 Malmörestauranger, rapporterar Sydsvenskan.


Miljöförvaltningen i Malmö har gått igenom och besökt 411 restauranger och kaféer i staden – och granskat totalt 938 maträtter i jakten på allergener. Personal i servering och kök har fått svara på frågor om matens innehåll.

Resultatet är nedslående. Många missade ingredienser som innehåller exempelvis soja, gluten och mjölk.

— En av fem lämnade fel information, det är jättemycket, säger Maria Svensson, enhetschef för livsmedelskontrollen vid Malmös miljöförvaltning, till tidningen.

Tre restauranger visste inte ens vad begreppet allergi innebär.

Samma kontroll gjordes 2020 – då kunde 53 procent av de undersökta restaurangerna inte svaren på vad maten innehöll.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!