Hanna Bergenkull är sömncoach.
Hanna Bergenkull är sömncoach. - Foto: Sally Patriksson och Pexels

Sömncoachen: Då är bästa tiden att börja sömnträna ditt barn

Kämpar du med att få ditt barn att somna eller sova genom en hel natt? Det är inte ovanligt. För Nyheter24 berättar sömncoachen Hanna Bergenkull när det kan vara dags att söka hjälp och vid vilken ålder du kan börja sömnträna din lilla.


Namn: Hanna Bergenkull 
Yrke: Sömncoach
Familj: Man och tre barn
Aktuell med: Sin sömnskola online och sin andra bok "Visst kan Sally Säl sova!". Boken består av sagan om Sally Säl samt en faktadel för föräldrar med barn i förskoleåldern.
Här hittar du Hanna Bergenkull: 
somncoachen.com 
Instagram: @hannabergenkull 

Många föräldrar genomgår tuffa småbarnsår med långa läggningar och vakna nätter. Men när kan man egentligen söka hjälp för dessa besvär?

– Du kan söka hjälp när ditt barn är nyfött och du upplever att det mesta kring sömnen är svårt, säger sömncoachen Hanna Bergenkull, som ligger bakom somncoachen.com, till Nyheter24.

– Följ gärna barnets rytm så mycket det går de första fyra månaderna men vet om att du kan förbättra sömnen i små steg redan när barnet är nyfött. 

Hur minimerar man sömnproblem hos sitt barn?

Men hur får man då bukt på besvär med läggning och många uppvak? 

– En del i att minimera sömnproblem går genom maten. Hög mättnadskänsla är extra viktigt för spädbarnet och fram till cirka sex månaders ålder. Kunskap kring hur du ökar mättnadskänslan gör att risken för sömnproblem minskar, förklarar Hanna Bergenkull.

En del föräldrar upplever att mat och sömn fungerar under barnets första tid i livet, andra föräldrar upplever svårigheter i olika grad redan när barnet är nyfödd.

– Sen är det en del föräldrar som upplever att sömnen fungerar sämre i takt med att barnet blir mer nyfiket och det kan innebära att barnet har svårare att fokusera på att äta. Det är vanligt att föräldrar söker hjälp runt fyra månaders ålder.

– Kombinationen av utvecklingssprång och ökande nyfikenhet kan bidra till att sömnen försämras.

Foto: Pexels

När kan man börja sömnträna ett barn?

Så småningom kan man börja sömnträna sitt barn. Men vad betyder det egentligen?

– Mitt sätt att arbeta med små barns sömn innebär att du lyhört inför nya rutiner kring sömnen som över tid leder till en mer självständig in- och omsomning. Det är av stor vikt att ditt barn känner trygghet och vet att du alltid finns kvar.

– Det tar cirka två veckor att införa nya rutiner kring sömnen och jag kallar det för att sömnträna och de flesta föräldrar upplever stor förbättring inom 2-4 dygn. Det är klokt att förbereda sig väl inför att sömnträna och det kan du göra genom självstudier. 

Att börja sömnträna, med hjälp av till exempel kurser eller böcker, bör man dock, om möjligt, vänta med tills barnet passerat åttamånaderssprånget.

– Innan dess kan du mjukt påverka och förbättra dygnsrytmen med hjälp av schema för mat och sömn och i små steg jobba med att då och då låta ditt barn somna självständigt. 

– Sen finns det föräldrar som mår så dåligt att de inte får vardagen att fungera och upplever att de måste sömnträna innan barnet tagit sig igenom åttamånaderssprånget. Då är det viktigt att gå extra varsamt fram och erbjuda barnet fysisk beröring i stor utsträckning. 

/
Senaste nytt

Detonation på Lidingö – en skadad

Tre knivskadade i Skellefteå

Tre män i 20-årsåldern har förts till sjukhus efter att ha blivit skurna, förmodligen med en kniv, i Skellefteå. Polisen har gripit en misstänkt, en man i samma ålder som de skadade.

Gäng försöker ta kontroll över flygplats i Haiti

Tungt beväpnade gäng öppnade på måndagen eld mot polis och soldater i ett försök att ta kontroll över Haitis största flygplats, Toussaint Louvertures, som stängdes till följd av händelserna.

Blandat på Asiens börser

1 timme sedan
Utvecklingen på de ledande börserna i Asien var blandad i förmiddagshandeln på tisdagen.

Miljardstämning mot Elon Musk

1 timme sedan
Flera tidigare ex-toppchefer på Twitter stämmer Elon Musk för uteblivna ersättningar och avgångsvederlag på 128 miljoner dollar, motsvarande 1,3 miljarder kronor. Det rapporterar CNBC.

Tillväxtmål på fem procent för Kina

1 timme sedan
Kina siktar på en tillväxt på omkring fem procent för 2024, meddelar regimen vid årets nationella folkkongress som inleddes på tisdagen.