Ska du ensamträna din hund? Här är viktiga tips och råd från en expert
Ska du ensamträna din hund? Här är viktiga tips och råd från en expert - Foto: Pexels

Ensamträna din valp – här är vanliga missen hundägare gör, enligt experten

Att få sin vovve att känna sig avslappnad när den är ensam hemma är en utmaning många hundägare står inför. Hundpsykologen Kicki Fellstenius tipsar om sina bästa metoder – och vilken miss du ska undvika att göra.


Första tiden med valp innehåller både kärlek, bus och en hel del träning. Att byta hem är en stor omställning för en hund, och du som ägare spelare en stor roll i att få din nya familjemedlem att känna sig trygg.

Så vet du om din hund är olycklig – tydliga tecken att hålla utkik efter

Hur länge får en hund vara ensam?

Många hundägare ser det som en frihet att deras valp eller hund klarar av att vara hemma själv i ett par timmar utan att den blir orolig eller börjar störa eventuella grannar. 

Men hundar är flockdur och får enligt svensk lag inte lämnas utan tillsyn för länge. Enligt Svenska Kennelklubben, SKK, brukar en vuxen hund klara att vara ensam mellan 4-5 timmar per dag.

Ensamträna din valp – här är hundexpertens bästa tips

Detsamma gäller dock inte valpar, som först måste ensamtränas innan de kan lämnas hemma utan tillsyn. 

För Nyheter24 berättar hundpsykologen Kicki Fellstenius att det viktigaste för att lyckas med sin ensamträning är att lägga upp den i små steg. På så vis hinner din valp bli trygg i varje nytt steg innan man adderar utmaningar.

– Första steget skulle exempelvis kunna vara att man går till andra sidan av rummet och sedan tillbaka. Och när man väl börjar gå utanför ytterdörren så stänger man dörren och sedan direkt öppnar och går in igen. Då lär sig valpen sakta men säkert att du kan vara borta allt längre stunder utan att den blir orolig.

Men det finns även misstag att undvika, enligt Fellstenius.

– Det vanligaste misstaget som görs är att lämna valpen för länge så att den hinner bli orolig. Man får ofta rådet att vänta med att gå tillbaka tills valpen slutat gnälla eller skälla. Men om valpen gnäller eller skäller så har man gått för snabbt fram och risken är stor att valpen utvecklar separationsångest, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Även om valpen till slut skulle inse att det inte är någon idé att skälla eller gnälla så kommer den att ligga ensam hemma med en uppgiven och ångestladdad känsla.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!