Johan Nilsson/Fredrik Sandberg/TT
Genrebilder. - Foto: Johan Nilsson/Fredrik Sandberg/TT

Röda varningar från SMHI – stor risk för översvämningar: "Allvarliga"

Sverige vaknar till betydligt lugnare vindar på måndagsmorgonen. Men risken för översvämningar är fortsatt hög i stora delar av Sverige.


Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

SMHI har utfärdat röda varningar, den högsta nivån på skalan, för övre Viskan och övre Ätran. Orange varning gäller för Arbogaån, Dyltaån, Storån, nedre Ätran, Kilaån, övre delen av Nissan och nedre Lagan.

Även flera gula varningar är utfärdade för höga flöden i flera delar av landet.

— De är ganska lokala även om de är allvarliga, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Söndagens hårda vindar väntas ha avtagit under natten mot måndag.

— Det är fortsatt kulingvarning för samtliga farvatten, men in över land kommer det inte vara så hemska vindar längre, säger Erik Höjgård-Olsen.

Stormbyar förväntas avta

Enstaka kortvariga stormbyar kan blåsa upp vid Blekingekusten, Öland och Gotland men förväntas avta under morgontimmarna. Över fastlandet väntas måttliga till friska sydvästliga vindar under måndagen.

— Regn passerar Götaland och Svealand och lite snö norrut över Norrland, men det ser ut som varierande molnighet med januarisol i mellersta delarna av landet.

Temperaturerna blir någorlunda milda med några enstaka plusgrader i Götaland och Svealand och minusgrader i Norrland. Norrlandskusten kan däremot ligga runt nollan, vilket betyder risk för halka.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!