Resultaten tyder på att det kan vara samma genetiska faktorer som bidrar till både kardiometabola sjukdomar, som diabetes eller hjärtsjukdom, och demens. Arkivbild.
Resultaten tyder på att det kan vara samma genetiska faktorer som bidrar till både kardiometabola sjukdomar, som diabetes eller hjärtsjukdom, och demens. Arkivbild. - Foto: TT

Multisjuka har kraftigt högre risk för demens

Personer som lider av exempelvis diabetes eller hjärtsjukdom löper betydligt högre risk att drabbas av demens och alzheimer. I takt med att vi lever längre kommer allt fler att drabbas, enligt forskare på Karolinska institutet.


Med en åldrande befolkning ökar förekomsten av sjukdomar som typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar och stroke, så kallade kardiometabola sjukdomar.

Allt fler insjuknar i två eller fler av dessa under en livstid. Uppskattningsvis drabbas 30 procent av äldre vuxna.

Ökad risk med 42 procent

Förutom ökad dödlighet innebär sjukdomarna en kraftigt ökad risk för demens och alzheimer, enligt studien från Karolinska institutet som har följt 17 000 tvillingar över 60 år under 18 års tid. För varje kardiometabol sjukdom ökade risken för alla typer av demens med 42 procent. För alzheimer var siffran 26 procent.

Dessutom verkar risken att utveckla demens vara högre om man drabbas av en kardiometabol sjukdom i medelåldern, jämfört med om man blir sjuk senare i livet.

En förklaring kan vara att sjukdomarna tar en mer aggressiv form när de bryter ut tidigare i livet, tror forskarna bakom studien.

De tittade även närmare på 400 tvillingpar som var "felmatchade", alltså att de skiljde sig åt när det gäller förekomsten av kardiometabolisk sjukdom och demensutveckling.

"Samma genetiska faktorer"

Bland felmatchade tvåäggstvillingar, som delar 50 procent av sina gener, var det mer sannolikt att tvillingen med kardiometabolisk sjukdom också var den som utvecklade demens.

Bland enäggstvillingar, som är genetiska kopior av varandra, var risken för demens ungefär lika stor för dem båda, oavsett om de hade en kardiometabolisk sjukdom.

"Resultaten tyder på att det kan vara samma genetiska faktorer som bidrar till både kardiometabola sjukdomar och demens", säger Abigail Dove, doktorand på Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

1 timme sedan
Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.