Katter kan vara rädda för en viss grönsak.
Katter kan vara rädda för en viss grönsak. - Foto: Johan Nilsson/TT och Vadim Ghirda/AP/TT

Här är grönsaken som kan sätta skräck i din katt: "Flyr"

Har du en liten misse där hemma? Då gör du bäst i att hålla en viss grönsak utanför kattens synfält – åtminstone om du inte vill skrämmas.


Precis som människor har katter faktiskt rädslor och en skraj misse kan reagera på olika, mer eller mindre tydliga, sätt.

– En katt flyr gärna, eller gömmer sig, mer i sista hand tar de till kamp. Tidiga tecken på rädsla är ofta subtila, såsom att blinka, slicka sig om nosen, gäspa, vända sig bort eller utföra överslagsbeteenden såsom att exempelvis tvätta sig intensivt, säger Anna Jönsson Bergstedt, beteenderådgivare på Agria Vårdguide, till Nyheter24.

Hon fortsätter vidare:

– Katter försöker ofta dölja sina känslor ganska länge, då de inte vill visa sig svaga eftersom de är solitära varelser och behöver klara sig själva, och det har gått ganska långt innan de tar till tydligare signaler såsom att fräsa, resa ragg, göra sig stor och försöka jaga bort det de är rädda för.

Varför är katter rädda för gurkor?

Ett visst föremål som visat sig kunna sätta skräck i just katter är gurkor och än så länge är det lite utav ett mysterium varför. 

– Det spekuleras i att det är deras likhet med ormar och andra dylika farliga djur som gör att katterna initialt skyggar för gurkor, förklarar Anna Jönsson Bergstedt och fortsätter:

– Det är som sagt bättre att "fly än att illa fäkta" och som katt tar man ogärna onödiga chanser. Därför flyr man gärna först, observerar på avstånd och när man säkerställt att det inte utgör någon fara kan man kolla in det närmare.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!