Stockholm

SMHI varnar för snö och hårda vindar – minusgrader i hela landet

Det är fortsatt blåsigt i norra Sverige. Arkivbild.
Det är fortsatt blåsigt i norra Sverige. Arkivbild. Foto: TT

Gula och orangea vädervarningar ligger under onsdagen kvar på flera håll i landet. I fjällen blir det snö och hårda vindar och längre söderut fortsatt risk för översvämning, enligt SMHI.


Läs mer

På tisdagskvällen utfärdades en orange varning för mycket hård vind i kombination med snöfall i norra Lapplandsfjällen, och en gul varning för vind i sydligaste Lapplandsfjällen och norra Jämtlandsfjällen.

Det värsta snöfallet föll under natten, men varningarna för det hårda vädret kvarstår. Under onsdagen letar sig mild luft upp över landet, vilket medför regn i de sydligare fjälltrakterna.

— Det blir nog ganska piskande regn på kalfjället. Ovana besökare avråds från att ge sig ut, säger Max Schildt, vakthavande meteorolog på SMHI.

Vinden och snöfallet väntas mattas av under eftermiddagen och avta under kvällen.

Orange varning för översvämning

Längre söderut, i Arbogaån, ligger sedan förra veckan en orange varning för översvämning till följd av stora regnmängder och snösmältning. Risken avtar nedströms, men når även fortsättningsvis upp till en gul varning.

Vidare söderut kvarstår varningar för höga flöden på flera håll. Svartån, Nedre Alsterån, Nedre Lagan, Lyckebyån och Bräkneån har alla gula varningar för översvämning.

Översvämningarna och de höga flödena kulminerade tidigare i veckan och väntas klinga av under veckan.

Minusgrader i hela landet

Onsdagens plusgrader övergår på torsdagen i minusgrader över hela landet, vilket på sina håll kan medföra risk för halka.

— Man kanske får dra på sig broddarna och köra lite försiktigt, säger Max Schildt.

Längs kusterna ligger en gul varning för kuling i Bottenviken, Norra Kvarken, Södra Bottenhavet, Norra Östersjön och Skagerrak.

TT

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.