Elstödet börjar betalas ut i februari.
Elstödet börjar betalas ut i februari. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Jonas Ekströmer/TT

Fällan som kan göra att du blir utan elstöd: "En del tvister"

Om du nyligen lagt vantarna på en villa och förväntar dig att få elstöd gäller det att du tar dig en extra titt på kontraktet. Det finns nämligen en risk att säljaren har rätt till pengarna, rapporterar Expressen.


Den 20 februari betalas det efterlängtade elstödet ut i elområde 3 och 4. Läs mer om Försäkringskassans besked kring elstödet här.

Elstödet betalas ut till den som hade ett eget elnätsavtal vid brytpunkten den 17 november förra året och är baserat på elförbrukningen mellan oktober 2021 och september 2022.

Detta upplägg innebär alltså att den som flyttat till hus innan brytpunkten kan få det elstöd som den tidigare ägarens förbrukning gett upphov till.

Juristen: "Kan uppstå en problematisk situation"

Men enligt Fredrik Aldmo, fastighetsjurist på Familjens jurist, finns det en detalj i många kontrakt som kan ge upphov till tvister.

Det kan nämligen förekomma en paragraf i kontraktet som gör gällande att intäkter som kommer från bostaden, innan tillträdesdatum, ska tilldelas säljaren. Därmed kan den som köpt huset behöva ge elstödet till säljaren – trots att det varit den förstnämnda som stått på elnätsavtalet den 17 november.

– Då kan det uppstå en problematisk situation. Vi har sett redan nu att det förekommer en del tvister där köpare och säljare är oense, där köpare säger att de inte kommer att ge några pengar till säljaren, uppger Aldmo för Expressen.

Går att vända sig till domstol

Hur ska man då bära sig åt som säljare? Steg ett är, enligt Fredrik Aldmo, att helt enkelt kontakta köparen och be om att få ersättningen. Om denne inte vill betala går det att vända sig till domstol.

– En del vänder sig till Kronofogden men om köparen bestrider kravet lämnar myndigheten över det till domstol. Så ska man göra rätt ska man gå direkt till domstol, säger han till Expressen

I regel rör det sig dock om små belopp och det är därför inte helt säkert att det är värt att gå till domstol, eftersom ersättningen då kan begränsas. 

El
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

3 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.