SMHI varnar för plötslig ishalka. Arkivbild.
SMHI varnar för plötslig ishalka. Arkivbild. - Foto: TT

SMHI varnar för blixthalka och kraftig vind: "Fryser på snabbt"

Den som ska ge sig ut på vägarna får se upp. På flera håll väntas nämligen blixthalka, varnar SMHI. Norrut väntas också snö och blåst kunna ställa till besvär.


Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

För södra Norrland har en gul varning för plötslig ishalka utfärdats.

— Det brukar vara snö där i regel, men i och med att det kommer regn på det kalla underlaget riskerar det att frysa och bli halka, säger Anders Wettergren, meteorolog på SMHI.

Varningen gäller fram till sent på söndagskvällen. På måndagen gäller samma typ av varning för delar av mellersta och norra Götaland, Svealand och sydligaste Norrland.

— Där får vi regn som kommer in och så blir det en snabbavkylning under morgontimmarna som innebär att det fryser på snabbt. Man får vara försiktig.

Halkan avtar under måndagen

Halkan väntas avta framåt måndagsförmiddagen. Förutom halkan har SMHI även utfärdat gula varningar för vind i kombination med snöfall. En av dem gäller norra Norrbottenskusten, där ovädret drar in sent på söndagskvällen.

— Där blir det en del snö i samband med att ett lågtryck passerar och det ser ut att fortsätta natten igenom, säger Anders Wettergren.

På måndagen drabbas Dalafjällen och Lapplandsfjällens sydligare delar av snön och blåsten när en kraftig vind från norr drar ner kall luft och snöbyar.

Framåt tisdag ser väderleken ut att lugna ner sig – men bara tillfälligt.

— Det blir en liten lucka där, men det kommer fler lågtryck så småningom, säger Anders Wettergren.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.