En man i 55-årsåldern sköts den 28 mars i fjol ihjäl på ett gym i centrala Stockholm. På torsdagen inleddes rättegången mot fyra personer misstänkta för inblandning i mordet. Arkivbild.
En man i 55-årsåldern sköts den 28 mars i fjol ihjäl på ett gym i centrala Stockholm. På torsdagen inleddes rättegången mot fyra personer misstänkta för inblandning i mordet. Arkivbild. - Foto: TT

Dna knyter 17-åring till gymmordet – nekar

Publicerades: 2 Feb, 12:24, Uppdaterades: 2 Feb, 16:34

Ett misslyckat mordförsök på en ledargestalt i ett rivaliserande gäng. Så beskriver åklagaren händelsen där en man i 55-årsåldern sköts ihjäl på ett gym i centrala Stockholm i fjol.På torsdagen inleddes rättegången mot 17-åringen som misstänks för mordet.


Maskerad och beväpnad misstänks pojken, då 16 år gammal, den 28 mars 2022 ha gått in på gymmet för att skjuta ihjäl en gängkopplad man i 40-årsåldern.

Den som fick sätta livet till var i stället en man i 55-årsåldern som sköts i huvudet när han i ett uttryck för civilkurage försökte stoppa skytten.

I grå tröja och glasögon leddes 17-åringen in i salen på Stockholms tingsrätt på torsdagsförmiddagen. Han står åtalad för mord, mordförsök och grovt vapenbrott.

Vid sidan av mordet åtalas han även för allmänfarlig ödeläggelse, misstänkt för att ha kastat in en handgranat på en restaurang på Södermalm i Stockholm strax före dödsskjutningen.

Tre medhjälpare

Ytterligare tre män, en 19-åring, en 30-åring och en 32-åring, leddes en efter en in i salen. De misstänks för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

De yngste, som var 18 år vid mordtillfället, misstänks ha kört mördaren till och från gymmet. De övriga två misstänks ha kartlagt den tilltänkte måltavlan och försett de yngre med flyktbilen, som köptes in dagen före mordet.

17-åringens försvarare yrkade inledningsvis, med hänvisning till pojkens unga ålder, på att förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar. Det avslogs dock av rätten, som efter överläggning meddelade att allmänintresset väger tyngre.

Del av konflikt

Den första rättegångsdagen ägnades därefter helt åt åklagare Daniel Sunesons sakframställan. Han konstaterade inledningsvis att inget i utredningen tyder på att den mördade mannen var måltavlan.

Händelsen på gymmet hänger enligt Suneson samman med flera tidigare våldsyttringar som kopplas till en konflikt mellan en mc-klubb där den utpekade måltavlan anses ha en hög position, och ett kriminellt nätverk med bas i norra Stockholm.

Tidigare under våren 2022 besköts mc-klubbens lokal i södra Stockholm, och veckorna före dödsskjutningen på gymmet skedde ett mord på samma plats. Båda händelser hör enligt åklagaren till konflikten, och så även handgranaten mot en restaurang på Södermalm.

Anhöriga på plats

Anhöriga till ett par av de misstänkta, däribland 17-åringens föräldrar, fanns bland åhörarna. Den mördade mannens anhöriga, målsägande i målet, valde att följa rättegången från en annan sal och bad om att slippa synas på bild.

Den verkliga måltavlan, även han målsägande, dök inte upp. Rådmannen Karin Moberg konstaterade att tingsrätten sökt mannen utan framgång.

Bevisningen i målet består av bland annat vittnesmål, övervakningsfilmer och positionering av de misstänktas mobiltelefoner. Det finns dessutom, vilket är ovanligt vid mord i kriminella miljöer, gott om teknisk bevisning.

Rörelseanalys av 19-åringens telefon visar att den vid tiden för mordet rörde sig från en adress i Johanneshov i södra Stockholm till mordplatsen, och sedan tillbaka igen. Genom trafikkameror har man fastställt att den misstänkta flyktbilen gjort samma resa.

Från 17-åringens telefon skedde en uppkoppling på samma plats i södra Stockholm före mordet och ytterligare en drygt 20 minuter efter mordet.

Dna på munskydd

I en bostad i Johanneshov som hyrts ut via Airbnb påträffades ett par dagar efter mordet en påse med två pistoler. Den ena visade sig vara mordvapnet och hade offrets dna på pipan. På den andra fanns 17-åringens dna.

Pojkens dna fanns även på klädesplagg i påsen, och i en säng hittades ett likadant munskydd som bars av gärningsmannen på gymmet. På insidan säkrades dna från 17-åringen, på utsidan dna från mordoffret.

Även 19-åringens dna fanns i lägenheten, liksom på en patronhylsa från gymmet. I den misstänkta flyktbilen, som fanns på samma adress, hittades dna från de två äldre misstänkta männen.

Rättegången fortsätter under fredagen med målsägarbiträdets och försvararnas sakframställan. Förhör med de misstänkta hålls på måndag. Samtliga åtalade nekar till brott.

TT
/
/
/
Senaste nytt

Varning för kaos – här är flygplatserna i Europa att undvika i sommar: "Mycket förseningar"

Åtalas för mord i Mölndal förra sommaren

En man i 40-årsåldern åtalas nu misstänkt för mord i Mölndal förra sommaren.

S kräver plan om extremvärmen slår till

Socialdemokraterna kräver att regeringen upprättar en handlingsplan om sommaren i år blir lika varm och torr som sommaren för fem år sedan.

Poserade vid döda kroppar – döms till fängelse

Hovrätten fastställer tingsrättsdomen mot en 45-årig man som dömts till fyra månaders fängelse för folkrättsbrott begångna i Syrien i december 2012.

Sämre tillväxt än väntat i euroländerna

BNP i euroländerna sjönk med 0,1 procent under första kvartalet jämfört med kvartalet före. I årstakt var tillväxten 1,0 procent, visar en rapport från statistikbyrån Eurostat.

Regeringen skyndar på förslag om ny kärnkraft

Regeringen skyndar på lagförslagen som ska göra det möjligt att bygga ny kärnkraft och på fler platser. Vi vill få igenom de här lagförändringarna så fort som möjligt, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till TT.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.