Två Jas 39 Gripen från Skaraborgs flygflottilj F7 var nära att krocka i luften vid en övning tillsammans med ett tredje plan i mars förra året. Arkivbild.
Två Jas 39 Gripen från Skaraborgs flygflottilj F7 var nära att krocka i luften vid en övning tillsammans med ett tredje plan i mars förra året. Arkivbild. - Foto: TT

Två Gripenplan nära krocka under övning: "Pressad arbetssituation"

Två Gripenplan var nära att kollidera i luften under en stridsövning över Vänern förra året. Tidsbrist före flygningen och en pressad arbetssituation på Skaraborgs flygflottilj var orsaken, enligt Statens haverikommission (SHK).


Händelsen inträffade den 16 mars i fjol. Tre stridsflygplan av typen Jas 39 C från F7 i Såtenäs genomförde en övning i manövrerande strid över Vänern.

Två av Gripenplanen flög i rote för att tillsammans bekämpa det tredje.

Gripenplanen tappade visuell kontakt

Inledningsvis gick allt som planerat men vid en senare stridskontakt tappade de två anfallande planen bort varandra.

"I inledning av kontakten manövrerade båda jaktflygplanen mot målflygplanet och i samband med detta tappade de den visuella kontakten med varandra vilket resulterade i en nära passage mellan flygplanen", skriver SHK i sin rapport om händelsen.

Följden blev att flygplanen kom farligt nära varandra och riskerade att kollidera, något SVT Nyheter Väst var först att rapportera om.

SHK: Pressad arbetssituation

SHK slutsats är att "relevanta riskfaktorer inte uppmärksammades före flygningen", vilket i sin tur berodde på tidsbrist vid planeringen av flygningen.

"På systemnivå var en bidragande orsak till tidsbristen vid förberedelserna av flygningen den pressade arbetssituationen på flottiljen där en hög ambition att bedriva verksamheten inte matchades av tillräckliga resurser", skriver SHK.

Även Försvarsmaktens egen utredning pekar ut tidsbristen som en orsak.

Försvarsmakten tänker nu analysera hur stridsflygdivisionerna ska kunna frigöra mer tid för planering, genomförande och utvärdering av flygpass.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.

10 yrken där du får jobb direkt – och lön på upp till 35 000 i månaden

Det är lågkonjuktur, men det betyder inte att det är nattsvart på arbetsmarknaden för det. Nyheter24 listar tio yrken där möjligheterna till jobb är stor.

Ica-butiken betalar en miljon för säkerheten: "Det är hemskt"

Svensk dagligvaruhandel utsätts för allt fler brott. Fler än hälften av butikerna utsattes för allt från stöld till hot och våld under första kvartalet 2024. Och kostnaden för att stävja brottsligheten kostar handlarna enorma summor.