Luleå tingsrätt har tagit ställning ifall pappan ska genomgå en psykiatrisk undersökning. Arkivbild.
Luleå tingsrätt har tagit ställning ifall pappan ska genomgå en psykiatrisk undersökning. Arkivbild. - Foto: TT

Luleåpappan ska genomgå psykiatrisk undersökning

Luleå tingsrätt har begärt att pappan som misstänks ha mördat sin åttaårige son i Luleå ska genomgå en psykiatrisk undersökning, skriver Dagens Nyheter.


Den 8 januari hittades en åttaårig pojke död i en bostad i Luleå efter att hans mamma blivit orolig och kontaktat polisen. Mamman hade ensam vårdnad om sonen sedan föräldrarna separerat 2015, men pappan hade dock beviljats visst umgänge.

Strax efter händelsen greps pojkens pappa, misstänkt för mord.

En särskild personutredning, som frivården gjort på uppdrag av Luleå tingsrätt, visar att pappan varit mycket fokuserad på vårdnadstvisten både innan och efter gärningen.

Frivården har föreslagit att tingsrätten ska besluta om en mindre rättspsykiatrisk undersökning, även kallad paragraf sju-undersökning, för att säkerställa att pappan inte lider av en allvarlig psykisk störning och att det inte finns fängelsehinder. Undersökningen ska vara klar senast i slutet av februari.

I utredningen framgår det att vårdnadstvisten ”upptagit stor del av hans engagemang och påverkat hans tillvaro/agerande” och att han ”uppfattas fortsatt vara mycket fokuserad på vårdnadstvisten, där han upplevt sig exkluderad, och återkommer i samtalen till dess olika skeenden”.

Pappan är på sannolika skäl misstänkt för mord. Han är häktad sedan ungefär tre veckor tillbaka. Han förnekar brott.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!