Helena Lindberg är riksrevisor. Arkivbild.
Helena Lindberg är riksrevisor. Arkivbild. - Foto: TT

Allmänna arvsfonden bidragsgivning granskas

Allmänna arvsfonden delar varje år ut hundratals miljoner kronor. Nu ska Riksrevisionen granskar om pengarna fördelas effektivt och bara till verksamheter som uppfyller kraven.


Fakta: Granskningen

Riksrevisionens granskning ska svara på om Allmänna arvsfondens pengar fördelas effektivt och på ett förtroendeingivande sätt i enlighet med uppsatta mål.

Granskningen ska bland annat fokusera på Kammarkollegiets kontroll av mottagarorganisationerna och de pengar som betalats ut.

Fondens intäkter eller dess kapitalförvaltning omfattas inte av granskningen.

En granskningsrapport är planerad till november i år.

Källa: Riksrevisionen

"Vi kommer bland annat att titta närmare på vilka kontroller som görs av de organisationer som ansöker om pengar, och vad pengarna sedan används till", säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Fonden bildades 1928 när riksdagen beslutade att ändra i arvsrätten. Arv från personer utan släktarvingar eller giltigt testamente skulle gå till allmännyttiga ändamål.

Ideella organisationer som driver verksamhet för barn, ungdomar, personer med funktionsnedsättning och personer som fyllt 65 år, kan få stöd ur fonden.

I slutet av 2021 uppgick marknadsvärdet av fondens nettokapital till cirka 13 miljarder kronor. Det året delades över 800 miljoner kronor ut i projektstöd och över 200 miljoner kronor i lokalstöd.

Fondens intäkter växer sedan länge fortare än bidrag fördelas. Det innebär att konkurrensen om pengarna är låg och att risk finns för att kvaliteten i beviljade projekt minskar, skriver Riksrevisionen.

Den påpekar också att medier under åren rapporterat om missbruk och svag kontroll av Allmänna arvsfondens bidragsgivning.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.