Galaxen ESO 137-001 rusar in i en vidsträckt galaxhop. Arkivbild.
Galaxen ESO 137-001 rusar in i en vidsträckt galaxhop. Arkivbild. - Foto: TT

Galaxhopar analyserade i Stockholm

Med hjälp av James Webb-teleskopets första bilder på galaxhopar har en grupp forskare från Stockholms universitet kunnat studera den första fasen i stjärnbildning i avlägsna galaxer.


"De galaxhopar som vi undersökt är så massiva att de böjer ljuset som passerar deras centrum, precis som Einstein förutsade 1917. Och det skapar i sin tur ett slags förstoringsglaseffekt: galaxerna i bakgrunden blir förstorade på bild", säger Adélaïde Claeyssens vid Institutionen för astronomi på Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

Tack vare förstoringsglaseffekten och superteleskopets upplösning har det gått att lära sig mer om sambandet mellan hur mycket kompakta strukturer av stjärnhopar (som kallas klumpar) bildas och utvecklas inuti galaxer.

"Det förändrar hela forskningsområdet och hjälper oss att förstå hur galaxer bildas och utvecklas", säger Angela Adamo vid samma institution.

Stockholmsforskarnas rön är publicerade i tidskriften Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.