Svenskars inställning till att ta något glas öl eller vin till vardagslunchen har blivit mer tillåtande över tid, enligt IQ. Arkivbild.
Svenskars inställning till att ta något glas öl eller vin till vardagslunchen har blivit mer tillåtande över tid, enligt IQ. Arkivbild. - Foto: TT

Mer tillåtande syn på att bli full kring barn

Svenskarna dricker mindre – men vår inställning till alkohol blir allt mer tillåtande.Färre än tidigare tar också avstånd från att dricka sig fulla när barn är med, visar en ny undersökning.


Fakta: Om undersökningen

IQ:s alkoholindex tas fram genom svaren från sju frågor.

Undersökningen har genomförts sedan 2010 och är ett samlat mått på svenskarnas attityd till alkohol, med betoning på berusningsdrickande.

I den senaste undersökningen av Novus intervjuades 4 015 svenskar över 16 år i en slumpmässigt rekryterad webbpanel, varav 2 028 män och 1 987 kvinnor.

Undersökningen genomfördes 19 maj–2 juni i fjol och deltagarfrekvensen var 61 procent.

Källa: IQ

Undersökningen, som är gjord av Novus på uppdrag av IQ, har kartlagt svenskarnas attityd till alkohol, med fokus på berusningsdrickande.

— Den primära slutsatsen är att trenden fortsätter med en mer tillåtande inställning till vardagsdrickande och berusningsdrickande i samhället på bred front, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Organisationen ser extra allvarligt på att färre än tidigare tycker att det är fel att dricka sig fulla när barn är med.

När mätningarna startade 2010 svarade 61 procent att det var ”helt fel” att bli berusad när barn är med – i den senaste är det 50 procent. Fler svarar nu i stället att det är ”mer fel än rätt”.

— Det är direkt olämpligt. Barn märker det väldigt tidigt, så är du på nivån att du är full kan många barn känna en otrygghet inför den förälder eller vuxen de är med, säger Mojtaba Ghodsi.

Mojtaba Ghodsi, vd IQ.

Mer liberalt

Den mer tillåtande attityden till alkohol märks också genom att färre tycker att det är fel att dricka sig till minnesluckor.

På en fråga om att dricka så mycket att man efteråt har svårt att komma ihåg hur mycket man druckit svarade 49 procent att det är "helt fel". Motsvarande siffra 2010 var 68 procent.

Inställningen till så kallat vardagsdrickande har också enligt rapporten blivit allt mer liberal över tid. De flesta av de svarande tycker att det är fel att dricka något glas vin eller öl till lunch på vardagar, men andelen har sjunkit från 72 procent till 67 procent sedan frågan först ställdes 2015.

Konsumtionen går ner

Trots en mer liberal syn på drickande har den faktiska alkoholkonsumtionen bland svenskarna minskat över tid. Något som Mojtaba Ghodsi beskriver som "lite av en paradox" utan entydiga förklaringar.

— Jag tänker mig att det är en generell trend i Sverige under åren som har varit. Vi reser mer, blir mer influerade av hur man dricker i andra länder och tar med sig den kulturen i det svenska drickandet, säger han och fortsätter:

— I förlängningen får det mig att fundera över om en mer tillåtande inställning kommer att göra att alkoholkonsumtionen ökar igen?

Samtidigt är unga i dag mer restriktiva i sin syn på alkohol, vilket går hand i hand i med att de dricker mindre än tidigare generationer.

Negativa konsekvenser

Mot bakgrund av att den faktiska konsumtionen minskar kan man fråga sig vad det spelar för roll om attityderna blir mer tillåtande.

Enligt Mojtaba Ghodsi handlar det framför allt om vilka följdverkningar som den tillåtande inställningen till alkohol kan få i praktiken.

— I sammanhang när barn är med kan det få negativa konsekvenser att vara berusad om ett barn till exempel skadar sig och behöver tas till sjukhuset. Och om du på arbetslunchen vardagsdricker två glas, hur påverkar det dina kollegor och medarbetare runt omkring dig?

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.