Stridsfordonet 'Galten' har bland annat använts av svenska styrkor i Afghanistan. Arkivbild.
Stridsfordonet 'Galten' har bland annat använts av svenska styrkor i Afghanistan. Arkivbild. - Foto: TT

Stal militärens "Galtar" – fängelsedom står fast

Två personer dömdes i tingsrätten till fängelse för att ha stulit två bepansrade terrängbilar från ett av Försvarsmaktens förråd. Nu fastställer hovrätten domen.


Det var i februari 2020 som två av militärens terrängbil 16, "Galten" kallad, stals från Försvarsmaktens förråd i Enköping.

Ett av fordonen hittades dagen därpå övergivet i västmanländska Tillberga, prydligt parkerat utanför ett äldreboende. Det andra återfanns ett dygn senare i Salatrakten, efter att rikslarm utfärdats.

Flera personer åtalades för inblandning i stölden, varav två 30-åriga män dömdes till två års fängelse. Männen tog sig enligt tingsrätten in på området genom att klippa upp ett stängsel. Enligt en av männen, som erkänt att han kört iväg med en av bilarna, satt nyckeln i fordonets tändningslås.

Två andra män dömdes till villkorlig dom och böter för grovt olovligt brukande av fordonen. En av dem filmade när de nöjesåkte i skogen och delade filmerna i sociala medier.

En femte man dömdes för grovt häleri. Enligt tingsrätten köpte mannen en av bilarna för 10 000 kronor, och uppgav i chattar att han köpt sig en "skogsbil som kan köra ner träd". Även han fick villkorlig dom och böter.

Domen överklagades av de båda fängelsedömda männen, samt en av männen som dömdes för grovt olovligt brukande av fordonen. På tisdagen meddelade Svea hovrätt att tingsrättens dom står fast.

"Hovrätten delar fullt ut tingsrättens bedömning om vad som är utrett i målet", skriver man i domen.

De sju ton tunga och 2,8 meter höga bepansrade terrängfordonen uppfyller höga krav när det gäller min- och splitterskydd, och används främst för trupptransporter.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.