Arbetsmiljöverket kommer inte ställa några framtida krav på Furuviksparken med anledningen av händelsen i december. Arkivbild
Arbetsmiljöverket kommer inte ställa några framtida krav på Furuviksparken med anledningen av händelsen i december. Arkivbild - Foto: TT

Arbetsmiljöverket ställer inga krav på Furuvik

Arbetsmiljöverket kommer inte ställa några framtida krav på Furuviksparken med anledningen av händelsen i december, när fyra apor sköts ihjäl. Myndigheten kan inte se några brister kopplade till händelsen, rapporterar Sveriges RadiosP4 Gävleborg.


Parkens egen redovisning och samtal med parkens anställda ligger till grund för beslutet.

— Vi kan inte se några brister kopplade till händelsen som inte arbetsgivaren åtgärdat eller planerat att åtgärda, så vi kommer inte att ställa några framåtsyftande krav på Furuvik, säger Lena Sundstedt, inspektör på Arbetsmiljöverket, till radion.

Det var den 14 december som polisen larmades om att fem schimpanser rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle. Fyra av dem sköts ihjäl. En öppen dörr gjorde att de fem schimpanserna kunde rymma, visade djurparkens egen redogörelse av händelsen som presenterades i förra veckan.

Förutom länsstyrelsens och Arbetsmiljöverkets granskning har även polisen upprättat en anmälan om brott mot djurskyddslagen och en anmälan om arbetsmiljöbrott. Furuviksparken har gett EY (Ernst & Young) i uppdrag att göra en egen utredning.

En av de fem schimpanserna överlevde sina skottskador. I djurparken finns ytterligare två schimpanser, och vad som kommer att hända med dessa tre apor vet man inte än.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.