Cyberangreppen mot Sverige ökar – men det finns värre scenarier: "Minst allvarliga"
Efter den senaste tidens cyberangrepp riktade mot Sverige anser professorn och cybersäkerhetsexperten Pontus Johnson att det finns värre scenarier.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Den senaste tiden har vi kunnat bevittna cyberangrepp mot Sverige då bland annat SJ, SAS, a-kassor och myndigheter har attackerats. Det är nu något som resulterat i att många fått upp ögonen för sårbarheten det svenska samhället besitter.
Att samhället blir mer uppmärksammat på sårbarheten är något bra, menar professorn och cybersäkerhetsexperten Pontus Johnson. Han anser nämligen att det är bra att allmänheten förstår att hotbilden förändrats så att vi kan förstå de riktigt oroväckande situationerna som vi skulle kunna hamna i.
Osofistikerade cyberangrepp är inget större hot
Just de cyberangrepp vi har sett den senaste tiden, och som det hotas mer om, är sådana som Pontus Johnson inte ser som de farligaste.
– De angrepp vi ser nu är så kallade överbelastningsangrepp, en typ av cyberangrepp som är den minst sofistikerade och minst allvarliga av alla typer av angrepp. Det handlar främst om att överbelasta webbservrar, säger Pontus Johnson till Nyheter24.
Det innebär alltså att den som utför angreppet väljer att medvetet sikta in sig på banker eller myndigheters hemsidor, som man tror eller anser är viktiga, för att göra dem oåtkomliga.
Kan kasta oss 40 år tillbaka i tiden
De allvarligare typerna av cyberangrepp är de som är riktade mot de system som styr transmissionsnätet. Enligt Pontus Johnson skulle en sådan attack innebära att vi slängs tillbaka 40 år i tiden.
– Attackeras elnätet då stannar hela samhället. Där ligger den verkliga faran. Ingen kommer kunna resa, matleveranser och vattenförsörjningen upphör och all handel skulle också upphöra. Om det värsta scenariot förverkligas så ligger vi pyrt till. Då faller vi tillbaka till något som är värre än 80-talet när it-utvecklingen inte var så långt gången.
För att förebygga att du hamnar i en situation där mat och vattenförsörjningen uteblivit så rekommenderar Pontus, liksom myndigheterna, att du förhåller dig till MSB:s broschyr "Om krisen eller kriget kommer".
– Man bör hålla sig a jour med broschyren då det säkerhetspolitiska läget har förändrats drastiskt de senaste åren.