Polisens externa utredning om polishärvan presenterades av utredaren Runar Viksten
Polisens externa utredning om polishärvan presenterades av utredaren Runar Viksten - Foto: TT

Polisen svarar: Därför tog vi bort rapporten om Mats Löfving

Enligt polisen togs internutredningen om misstänkt jäv inom polisens ledningen bort från deras hemsida eftersom det inte längre finns något syfte att ha ute den på deras hemsida.


Enligt polisens interna utredning, presenterad den 22 februari av utredaren Runar Viksten, var Mats Löfving jävig när han höjde Linda Staafs lön och i tre andra beslut, dock inte vid tillsättningen 2015. Viksten ansåg att rikspolischefen skulle överväga att skilja Mats Löfving från hans tjänst.

Senare på kvällen hittades Mats Löfving död i sin bostad.

Här kan du läsa mer om vad som hänt i polishärvan.

Nu har Runar Vikstens rapport tagits bort

Samma dag som Vikstens rapport presenterades lades den ut på polisens hemsida.

Men under söndagen togs den bort från polisens sajt.

"Rapporten finns kvar och går att ta del av, i sin helhet, via registrator enligt våra vanliga rutiner. Den är dock inte längre publicerad på polisen.se då syftet till att den publicerades där initialt inte föreligger längre", skriver polisen.

Fick uppdrag av Thornberg

Den 12 december 2022 meddelade Åklagarmyndigheten att en förundersökning om grovt tjänstefel inletts.

Dagen efter beskedet om förundersökningen fick Runar Viksten i uppdrag av rikspolischefen Anders Thornberg att utreda om Mats Löfving varit jävig vid flera beslut gällande Linda Staaf, tidigare underrättelsechef på Noa.

Fått kritik

Hanteringen av utredningen har fått kritik från flera håll, men Viksten har tillbakavisat kritiken.

— Jag har gjort flera utredningar åt myndigheter. Det är inte så att man tittar på om slutsatserna kommer att misshaga uppdragsgivaren eller inte. Det vore ju fullständigt befängt om man som utredare skulle ha det förhållningssättet, säger Viksten i SVT:s Agenda på söndagskvällen, sade Viksten i Agenda i söndags.

På frågan om det inte var kränkande att redovisa ett personalärende på en presskonferens svarar Viksten att det var självklart för honom att öppet lägga fram vilka slutsatser utredningen kommit fram till.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!