Apan Torsten var en de schimpanser som sköts i Furuviksparken efter att ha rymt. Samtliga apor som sköts dog omedelbart, visar obduktionsrapporten.
Apan Torsten var en de schimpanser som sköts i Furuviksparken efter att ha rymt. Samtliga apor som sköts dog omedelbart, visar obduktionsrapporten. - Foto: TT

Schimpanserna som sköts dog omedelbart

De fyra schimpanser som sköts ihjäl efter att de rymt från sin inhägnad i Furuviksparken i december dog omedelbart. Det visar obduktionsrapporten från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), rapporterar P4 Gävleborg.


Fakta: Detta har hänt

Onsdagen den 14 december fick polisen in ett larm om att fem schimpanser rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle. Senare samma dag meddelade polisen att fyra schimpanser skjutits med skarp ammunition.

De följande drygt två dygnen rådde stora oklarheter kring skade- och säkerhetsläget.

Under fredagen och lördagen bekräftade djurparken att fyra schimpanser var ihjälskjutna, Linda, Torsten, Santino och Manda. Apan Selma var lindrigt skadad. I hägnet fanns även schimpanserna Maria-Magdalena och Tjobbe, oskadda men påverkade av kylan.

Händelsen anmäldes till polisen och till Arbetsmiljöverket. Polisen har lagt ned utredningen om arbetsmiljöbrott. Även Arbetsmiljöverket har meddelat att de inte kunnat se några brister hos djurparken kopplade till händelsen.

Furuviksparken har gett i uppdrag till en extern firma att göra en utredning av händelsen. Den utredningen är ännu inte klar.

De fyra schimpanserna som dog sköts med ett skott var. Schimpanserna Santino, Linda och Manda sköts i bröstet, och Torsten sköts i halsen. En femte schimpans, Selma, blev träffad, men klarade sig. Hon låg dock skadad i flera dygn utan vård, och har fortfarande men efter händelsen. Hon kommer troligtvis bli blind på ena ögat och kan inte använda armen helt.

Djurparken är polisanmäld för bland annat djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. De utredningarna är inte klara. Annika Norée, docent i straffrätt, tycker att frågan om djurplågeri borde prövas i domstol.

— Hon som blivit skjuten med hagelgevär, och har bly i kroppen och fraktur på en arm, det är ju livslånga men, säger hon till radiokanalen.

TT
/
Senaste nytt

Almega: Utrymme att höja priserna

Erica, 30, hittade enorma kantareller: “Nybörjartur”

Erica Dahl var ute och plockade svamp för första gången när hon fick syn på något gult på håll. Det gula visade sig vara enorma kantareller.

Arlandas passpolis stänger – hit får du vända dig för ett provisoriskt pass

Resenärer från Arlanda gör klokt i att kolla en extra gång att passet är med. Nu försvinner nämligen den sista livlinan när passpolisen stänger sitt kontor på flygplatsen.

Två sprängningar dagarna före skredet

Skredet syns som en utsträckt signal från klockan 01.40 och framåt, natten till i lördags. Enligt data från Svenska nationella seismiska nätet skedde dock också två sprängningar nära Stenungsund, dagarna före det stora raset.

Polisen i Skellefteå rapporterar om stöld

"Skellefteå, många extraljusstölder under september", skriver polisen på sin hemsida.

Filippinerna: Vi har tagit bort Kinas barriär

Kina lade ut en flytande barriär för att hålla filippinska fiskare borta från ett omstritt rev i Sydkinesiska havet. Men den fick bara vara kvar i några dagar.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.