Utrikesminister Tobias Billström (M).
Utrikesminister Tobias Billström (M). - Foto: Christine Olsson/TT

Billström: Vi har gjort det vi åtog oss

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger att Turkiets Natobesked var väntat och att Sverige har levt upp till den överenskommelse som slöts med Turkiet i somras.Vi har inte för avsikt att göra mer eller mindre än vad vi åtagit oss, säger han.


Tidigare under fredagen kom beskedet från Ankara att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gett grönt ljus för det turkiska parlamentet att inleda ratificeringsprocessen för Finlands medlemskap i Nato.

Sverige har ännu inte levt upp till den trilaterala överenskommelse som slöts mellan de tre länderna i fjol, sade Erdogan och refererade bland annat till en lista på omkring 120 personer som Turkiet vill se utlämnas.

— Det är en utveckling vi varit förberedda på, säger Tobias Billström på en presskonferens.

Han säger att det handlar om "när" och inte "om" Sverige kommer att bli medlem i Nato.

— Sverige är säkrare nu än innan vi sökte om medlemskap, konstaterar han.

"Oberoende rättsväsende"

På frågan om hur det går ihop att Sverige säger sig ha uppfyllt överenskommelsen medan Erdogan fortfarande nämner ouppfyllda löften om utlämningar svarar Billström, återigen, att Sverige gjort allt som lovades i det så kallade memorandumet.

— Men vi gör inte mindre och vi gör inte mer än vad som står i det. Sverige har gjort det vi åtog oss i samband med memorandumets undertecknande, säger han.

Han säger när det gäller utlämningsärenden att det kan komma både positiva och negativa besked, sett ur Turkiets synvinkel.

— Med utgångspunkt från att vi har ett oberoende rättsväsende i Sverige som hanterar ärendena utan politisk inblandning, varken från regeringen eller någon annan.

Uppgifter om Ungern

28 av 30 Natoländer har ratificerat Sveriges och Finlands ansökan. Utöver Turkiet är det Ungern som ännu inte gett klartecken. Under fredagen uppgav en talesperson för den ungerska regeringen att landets parlament ska rösta om Finlands medlemskap den 27 mars och att styrande partiet Fidesz stöder den finländska ansökan om medlemskap i alliansen.

Det kunde Billström inte bekräfta.

— Jag kan inte spekulera i det, eftersom det bara är medieuppgifter som flyger runt, säger han.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson säger på en pressträff att hon delar regeringens bild av att Sverige har levt upp till memorandumet med Turkiet.

— När vi slöt överenskommelsen i somras så hade vi väldigt nära kontakt med Moderaterna, just för att säkerställa att de stod bakom överenskommelsen för att de skulle kunna fortsätta arbetet om det blev regeringsskifte. Det har regeringen gjort, mot den bakgrunden bör också Turkiet ratificera Sverige, säger Andersson.

"Dubbelt bakslag"

TT: Vad hade du gjort annorlunda om du var statsminister?

— Jag hade, redan när det började bli tydligt att det kunde gå åt det här hållet, lagt alla andra arbetsuppgifter åt sidan och fokuserat på det här. Jag var också tydlig i tisdags med att man behöver ha ett väldigt intensivt diplomatiskt arbete, och varnade också för risken att Ungern eventuellt skulle välja att göra likadant som Turkiet.

Andersson säger vidare att det skulle innebära ett "dubbelt bakslag" för regeringen om både Turkiet och Ungern ratificerar Finlands ansökan, men inte Sveriges.

— Statsministern har ett mycket hårt arbete framför sig, och jag hoppas att han säkerställer att han har det stöd och hjälp som han behöver, säger Andersson.

— Med det sagt är det också viktigt att understryka att Sverige inte befinner sig i någon omedelbar fara.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson säger att statsminister Ulf Kristersson har "ett mycket hårt arbete framför sig".
TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.