Coop var en drivande kraft i de prisökningar som skett i livsmedelsbutikerna, det visar en kartläggning som Sydsvenskan gjort
Coop var en drivande kraft i de prisökningar som skett i livsmedelsbutikerna, det visar en kartläggning som Sydsvenskan gjort - Foto: Ali Lorestani/TT & Chris Anderson/TT

Coop i blåsväder – anklagas för att ha höjt priserna för tidigt

I en kartläggning som tidningen Sydsvenskan gjort visar det sig att livsmedelsjätten Coop varit drivande i prisökningarna som skett på livsmedel. Enligt deras uppgifter ska företaget ha höjt priserna före leverantörerna.


Inflationen ligger på rekordhöga nivåer vilket har bidragit till att livsmedelspriserna stigit kraftigt i pris den senaste tiden. 

I täten för prishöjningarna har paprikan stått som har ökat flera kronor från en dag till en annan. 

Coop ska ha höjt priserna före leverantörerna

Vanligtvis styrs höjningar och prissättningar på livsmedel av underleverantörerna. Därefter bygger butikerna sina prisjusteringar på leverantörernas. Men så verkar inte ha varit fallet i årets stora prisökning på livsmedel.

I en kartläggning som Sydsvenskan genomfört av prishöjningarna hos matkedjorna under 2023, har resultatet visat att Coop varit den kedja som höjt priset före leverantörerna.

Enligt en källa hos en av underleverantörerna som Sydsvenskan varit i kontakt med har de mottagit ett brev från Coop som ska ha vädjat om att leverantören samarbetar för att hålla priset nere.

"Coop höjde priserna över hela linjen innan det egentligen behövdes", säger källan till Sydsvenskan.

Till tidningen Expressen förnekar Coop att de genomfört höjningen av priserna före leverantörerna.

– De prisjusteringar vi gör bygger på de prisaviseringar vi fått av leverantörerna. När prisaviseringarna vi fått från leverantörerna slår igenom skiljer sig utifrån flera faktorer. Till exempel under 2022 var vi sist ut med våra prisjusteringar jämfört med konkurrenterna. Vi kan inte driva marknaden med en marknadsandel på 18 procent, skriver Coops presstalesperson Marcus Björling till tidningen. 

 

Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!