En läkare förlorar sin legitimation sedan hon dömts två gånger för grovt rattfylleri. Arkivbild.
En läkare förlorar sin legitimation sedan hon dömts två gånger för grovt rattfylleri. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Läkarleg dras in – dömd för rattfylla två gånger

En läkare som dömts för grovt rattfylleri och avtjänat fängelsestraff blir nu av med sin legitimation efter ett beslut av Kammarrätten i Stockholm, skriver Dagens Juridik.


Kvinnan har totalt suttit fyra månader i fängelse efter att vid två tillfällen åkt dit när hon kört berusad i tätbebyggt område. Den ena gången hade hon 3,3 promille alkohol i blodet och den andra gången 2,4 promille.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beslutade i december 2021 att återkalla kvinnans läkarlegitimation med rattfylleridomarna som skäl. Kvinnan överklagade beslutet till förvaltningsrätten och anförde bland annat att hon vid tidpunkten för brotten led av utmattningsdepression. Hon hade också haft regelbundna kontakter med vården då hon diagnostiserats med bipolär sjukdom.

Förvaltningsrätten tyckte att detta tillsammans med några andra faktorer räckte för att låta kvinnan behålla legitimationen. Kammarrätten håller däremot inte med och därmed fastställs HSAN:s beslut om återkallande.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställd döms

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.