Reinfeldt: "Flyktingar ökar socialbidragen"

I ett motangrepp mot socialdemokraterna menar statsminister Fredrik Reinfeldt att flyktingmottagandet bidrar till ökade socialbidragskostnader.


Socialdemokraterna menar att förändringarna av a-kassan lett till att socialbidragskostnaderna ökat medan statsminister Fredrik Reinfeldt pekar på flyktingströmmarna.

– Sysselsättningen är kvar på höga nivåer. Socialbidragsnivåerna ligger fortfarande under 2006 års nivåer. De ökningar vi sett är kopplat till att vi tar emot många flyktingar, säger statsministern till Ekot i Sveriges Radio.

Socialdemokraternas Carin Jämtin, borgarråd i Stockholm, menar att allt fler står utanför a-kassan då varslen ökar och att det är orsaken till att socialbidragskostnaderna ökat.

– Man kopplar ökning av socialbidrag till mottagande av flyktingar, och därmed gör man flyktingen som individ skyldig till socialbidragsökningen. I själva verket handlar det om att moderaterna och regeringen misslyckats med sin jobbpolitik, att få ut de som står längst ifrån arbetsmarknaden i jobb, säger Carin Jämtin, till Ekot i Sveriges Radio.

Sverigedemokraterna har tidigare fört liknande resonemang i den infekterade socialbidragsdebatten. Men Reinfeldt tillbakavisar påståendet om att man skulle ägna sig åt en flyktingpolitik för att locka sverigedemokrater.

– Vi tycker att flyktingar är välkomna till Sverige. Här finns en arbetslinje, vi ska se till att ni kommer i jobb. Sverigedemokraterna säger ” ni är inte välkomna till Sverige och en hel del av er som är här borde också åka ut”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Ekot, rapporterar Sveriges Radio.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.