Fredag 2 Dec
Stockholm

Reinfeldt: "Flyktingar ökar socialbidragen"

I ett motangrepp mot socialdemokraterna menar statsminister Fredrik Reinfeldt att flyktingmottagandet bidrar till ökade socialbidragskostnader.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Socialdemokraterna menar att förändringarna av a-kassan lett till att socialbidragskostnaderna ökat medan statsminister Fredrik Reinfeldt pekar på flyktingströmmarna.

– Sysselsättningen är kvar på höga nivåer. Socialbidragsnivåerna ligger fortfarande under 2006 års nivåer. De ökningar vi sett är kopplat till att vi tar emot många flyktingar, säger statsministern till Ekot i Sveriges Radio.

Socialdemokraternas Carin Jämtin, borgarråd i Stockholm, menar att allt fler står utanför a-kassan då varslen ökar och att det är orsaken till att socialbidragskostnaderna ökat.

– Man kopplar ökning av socialbidrag till mottagande av flyktingar, och därmed gör man flyktingen som individ skyldig till socialbidragsökningen. I själva verket handlar det om att moderaterna och regeringen misslyckats med sin jobbpolitik, att få ut de som står längst ifrån arbetsmarknaden i jobb, säger Carin Jämtin, till Ekot i Sveriges Radio.

Sverigedemokraterna har tidigare fört liknande resonemang i den infekterade socialbidragsdebatten. Men Reinfeldt tillbakavisar påståendet om att man skulle ägna sig åt en flyktingpolitik för att locka sverigedemokrater.

– Vi tycker att flyktingar är välkomna till Sverige. Här finns en arbetslinje, vi ska se till att ni kommer i jobb. Sverigedemokraterna säger ” ni är inte välkomna till Sverige och en hel del av er som är här borde också åka ut”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Ekot, rapporterar Sveriges Radio.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.