Nu måste alla som kör vattenskoter ha förarbevis.
Nu måste alla som kör vattenskoter ha förarbevis. - Foto: Hasse Holmberg/Maja Suslin/TT

Här är nya lagen för vattenskoter – då börjar den gälla

Från och med den 1 maj måste alla som vill köra vattenskoter, oavsett tidigare meriter, genomgå en speciell utbildning för att få förarbevis.


Fakta: Förarbevis för vattenskoter

Vattenskoterförarbevis kan tas av den som fyllt 15 år och genomgått en utbildning som är godkänt av Transportstyrelsen. Utbildningen tar två dagar och avslutas med ett prov.

Den som redan har förarintyg utfärdade före 1 maj 2022 för fritidsbåt, manöverintyg för högfartsbåt eller kustskepparintyg har rätt att köra vattenskoter med det intyget fram till 30 april 2023.

Källor: Transportstyrelsen, Kustbevakningen

Den som har förarintyg för exempelvis fritidsbåt har hittills inte behövt ta ett separat förarintyg för vattenskoter. Men snart ändras de reglerna och för de med förkunskaper gäller det att skynda på – senast den 30 april ska Transportstyrelsen ha registrerat ansökan om förarbevis på gamla meriter.

"Nu går vi in på upploppet och det här är sluttampen för övergångsreglerna, så har man gamla meriter gäller det att passa på", säger Jonathan Stillman, handläggare på myndigheten, i ett pressmeddelande.

1 maj ska alla ha förarbevis för vattenskoter

Sedan den 1 maj i fjol måste alla som kör vattenskoter ha ett förarbevis som ska kunna visas upp tillsammans med id-handling på sjön. Den som bryter mot detta kan dömas till dagsböter.

Lagstiftningen för vattenskotrar har skärpts i flera steg. Sommaren 2021 blev det möjligt att bötfälla förare som kör sin skoter på ett onödigt störande sätt.

TT
/
Relaterat
Senaste nytt

Kvinna väcktes av okänd man – gick in med borttappad nyckel

Kriminellas nya metod – mobilmålvakter: "Det känns orimligt"

Sedan anonyma kontantkort förbjudits i augusti 2022 flaggar nu polisen för att kriminella personer börjat använda sig av så kallade mobilmålvakter, rapporterar P4 Skaraborg.

Väderentusiaster ska hjälpa SMHI

1 timme sedan
Väderintresserade privatpersoner ska hjälpa SMHI att samla fakta om skyfall och regnoväder.

Fartyg med ukrainskt spannmål har nått Turkiet

1 timme sedan
Ett andra fartyg med spannmål som skeppats från Ukraina nådde på söndagen Turkiet, uppger flera sjötrafiksajter.

Tomt i plåboken? Så skaffar du extrapengar under krisen

1 timme sedan
Tomt på kontot, ändå en driva med räkningar. Så hur kan man göra för att få in mer pengar? Här är tips från privatekonomerna.

Mexikansk studie: Bara så kan gängvåldet stoppas

1 timme sedan
Gängmorden och våldet kommer att fortsätta öka om inte nyrekryteringen bryts. Längre straff och hårdare tag hjälper inte. Det är slutsatsen i ett av världens våldsammaste länder. Och samma gäller för Sverige, enligt expert.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.