Väderleken svänger fram och tillbaka. Nu väntas nederbörd, kyla men också en del solchanser
Väderleken svänger fram och tillbaka. Nu väntas nederbörd, kyla men också en del solchanser - Foto: Janerik Henriksson/TT & Jessica Gow / TT

Tvära vändningar i väderprognosen – så blir påskvädret

Prognoserna visade först ett fint och soligt påskväder i stora delar av ladet. Men under onsdagen grusades de förhoppningarna när ett stort snö och regntäcke drog in över stora delar av landet – och sätter påskprognosen på ända.


Tidigare väntades ett bra påskväder under hela helgen i flera delar av landet. Men tankarna på att ta fram solstolen får nog omvärderas efter onsdagens nederbörd. 

– Det kommer ett nytt nederbördsområde som kan beröra södra Norrlandskusten och östra Svealand under skärtorsdagen, säger Per Holmberg, meteorolog på Storm till Expressen.

Så fixar du BÄSTA äggjakten till barnen i påsk – idéer och färdiga gåtor

Prognoserna har varit svåra

Under onsdagen har snö och regn fallit tungt över Svealand, Götaland och södra Norrlandskusten. Och prognosen sade först att vädret skulle komma att vända med stora solchanser på flera ställen. Men den prognosen får vi omvärdera då påskhelgen nu förväntas innehålla en mer dyster väderlek. 

– Det har varit lite svåra prognoser, säger Per Holmberg. 

Han berättar för Expressen att man under skärtorsdagen kan förvänta sig en hel del moln i västra Götaland, Svealand och mellersta Norrland. Därefter ska ett nederbördsområde riskera att dra in över Norrlandskusten och östra Svealand för att sedan ta sig ner mot Gotland.

När går man påskkärring? Här är dagen som gäller för ditt barn

Solen kan titta fram trots moln på flera ställen

Under långfredagen väntas stora delar av landet vara inbäddat i ett molntäcke men trots det kan solen titta fram.

– Möjligen något litet regnstänk någonstans i Svealand eller Götaland men mest uppehåll. Mycket moln i Götaland och Svealand och rätt så soligt i stora delar av Norrland förutom allra längst i norr. Det kommer in lite varmare luft västerifrån och det ser ut att bli mellan 5 och 10 grader i ganska stora delar av landet.  

Häng inte läpp. Det finns alltså solchanser under både påskafton och påskdagen i stora delar av Sverige.

– Det blir något soligare väder i landet.

Här är påskmaten som ökat mest i pris – storfavoriten har blivit 30 procent dyrare

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.