Även om antalet omkomna har ökat handlar det inte om samma nivåer som före pandemin då ännu fler omkom.
Även om antalet omkomna har ökat handlar det inte om samma nivåer som före pandemin då ännu fler omkom. - Foto: Johan Hallnäs/TT

Dödsolyckorna i trafiken ökade

41 personer har omkommit i vägtrafiken under årets första tre månader, vilket är elva fler än under samma period förra året, enligt preliminär statistik från Transportstyrelsen.


Under de senaste tolv månaderna, mellan april 2022 och mars 2023, har 230 personer omkommit i vägtrafiken. Det är en ökning med nio procent jämfört med april 2021 till mars 2022.

Trots ökningen är antalet döda färre än åren innan pandemin.

"Det är fler bilar på vägarna igen och då ökar självfallet antalet olyckor", säger Staffan Berge, statistiker på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Jämfört med ett femårsmedelvärde för motsvarande tidigare tolvmånadersperioder har antalet omkomna minskat med fyra procent.

"Det är viktigt att vi nu noga följer utvecklingen så att den långsiktiga trenden av färre döda i trafiken fortsätter", säger Berge.

I mars månad omkom 12 personer i trafiken och 1 129 skadades varav 116 svårt. Av dem som omkom hade åtta färdats i en personbil, och tre var oskyddade trafikanter som fotgängare eller cyklister.

Mötesolyckor med motorfordon var den vanligaste olyckstypen för dödsolyckor. De har nästan fördubblats under januari till mars 2023 jämfört med samma period i fjol, med 17 omkomna jämfört med nio omkomna.

TT
/
Senaste nytt

Peter Forsbergs skada kunde kostat honom livet: "Ganska stor operation"

Orsa: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En bilist har gått av vägen och voltat", skriver polisen på sin hemsida.

Systembolagets hösttips – det ska du dricka till 5 klassiska svamprätter

1 timme sedan
Svampsäsongen är här och med det också antalet rätter gjorda på den egenplockade svampen. Men den stora frågan är vad man ska matcha till rätten och hälla i glaset.

Ryssland: Ny drönarattack av Ukraina

1 timme sedan
En ukrainsk drönare har slagit ner i den ryska staden Kursk, omkring nio mil från den ukrainska gränsen, hävdar ryska myndigheter.

Polisen i Österåker rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört av vägen i Roslags-Kulla.", skriver polisen på sin hemsida.

Dödssiffran stiger efter fabriksbrand

1 timme sedan
Dödssiffran har fortsatt stiga efter branden på en golfbollsfabrik i södra Taiwan. Totalt har nio personer omkommit efter att ytterligare två personer bekräftats döda. Fyra av de döda ska vara brandmän.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.