Även om antalet omkomna har ökat handlar det inte om samma nivåer som före pandemin då ännu fler omkom.
Även om antalet omkomna har ökat handlar det inte om samma nivåer som före pandemin då ännu fler omkom. - Foto: Johan Hallnäs/TT

Dödsolyckorna i trafiken ökade

41 personer har omkommit i vägtrafiken under årets första tre månader, vilket är elva fler än under samma period förra året, enligt preliminär statistik från Transportstyrelsen.


Under de senaste tolv månaderna, mellan april 2022 och mars 2023, har 230 personer omkommit i vägtrafiken. Det är en ökning med nio procent jämfört med april 2021 till mars 2022.

Trots ökningen är antalet döda färre än åren innan pandemin.

"Det är fler bilar på vägarna igen och då ökar självfallet antalet olyckor", säger Staffan Berge, statistiker på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Jämfört med ett femårsmedelvärde för motsvarande tidigare tolvmånadersperioder har antalet omkomna minskat med fyra procent.

"Det är viktigt att vi nu noga följer utvecklingen så att den långsiktiga trenden av färre döda i trafiken fortsätter", säger Berge.

I mars månad omkom 12 personer i trafiken och 1 129 skadades varav 116 svårt. Av dem som omkom hade åtta färdats i en personbil, och tre var oskyddade trafikanter som fotgängare eller cyklister.

Mötesolyckor med motorfordon var den vanligaste olyckstypen för dödsolyckor. De har nästan fördubblats under januari till mars 2023 jämfört med samma period i fjol, med 17 omkomna jämfört med nio omkomna.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.