Svea hovrätt fastställer Solna tingsrätts dom och friar en man som varit åtalad för försök till köp av sexuell tjänst. Arkivbild.
Svea hovrätt fastställer Solna tingsrätts dom och friar en man som varit åtalad för försök till köp av sexuell tjänst. Arkivbild. - Foto: Paul Wennerholm/TT

Sexköpsanklagad 36-åring frias – taxin till mötesplatsen körde fel

En 36-årig man hade stämt träff med en prostituerad kvinna. Men en taxis felkörning och polisens ingripande gör att han frias från misstankarna om försök till sexköp, skriver Dagens Juridik.


Först tingsrätten och sedan hovrätten anser det bevisat att mannen planerat att köpa sex på en adress i Bromma en dag i augusti i fjol.

Enligt åtalet hade han stämt träff med en kvinna han kontaktat via en annons. De hade gjort upp om pris och plats. Men tillfälligheter gör att han inte kan dömas för brott.

Utredningen visar att den taxi som skulle ta honom till mötesplatsen körde fel. En polis som följde 36-åringen har vittnat om att mannen, när misstaget upptäcktes, bad chauffören att fortsätta färden till rätt destination.

När polisen en stund senare ingrep mot mannen var det fortfarande en bit kvar till adressen.

Kan inte uteslutas att han ångrat sig 

Omständigheterna gör att både tingsrätt och hovrätt inte anser att det finns ett tillräckligt tids- och rumsmässigt samband mellan mannens agerande och det planerade sexköpet. Den så kallade försökspunkten för brottet har inte uppnåtts, skriver Dagens Juridik.

Enligt hovrätten kan det exempelvis inte uteslutas att mannen kunde ha ångrat sig och avbrutit självmant.

Mannen frikänns därför helt från misstankarna.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!