"Kom gangsters. Er ordning är falsk"

Kriminaljournalisten Christer Berglund gör upp med gangsters, rånare och mördare.


Christer Berglund, hyllad som en av Sveriges främsta kriminaljournalister, har fått nog.

Berglund, som tillhör en grupp journalister som ständigt fått ta emot hot och påtryckningar från kriminella gäng, väljer i dag att publicera sitt testamente i form av en dikt på Dagens Ledare.

"Jag har bestämt mig. Det är en rutten värld. Jag kan dö i dag eller i morgon. Kom gangsters och smörgåsnissar som springer gangsters ärenden. Min tid är räknad. Ni är välkomna. Efter alla hot och alla förtäckta vädjanden", inleder Christer Berglund sitt "testamente".

Nyheter24 ringde Berglund för att höra efter om ryktena om hans nära förestående död var överdrivna.

Christer Berglund, du skriver "Jag lever. Alltså kan jag dö. Kom gangsters. Er ordning är falsk. Jag vet att ni ständigt lurar era egna vänner. Jag har bestämt mig. Jag är beredd." Vad är det du vill säga med ditt testamente?

–Poängen med att jag formulerat mig som jag gör är för att jag inte vill svara på sådana frågor, säger Christer Berglund till Nyheter24.

Men hur ska vi tolka din dikt? Är det en uppgörelse med ditt jobb?

–Det är upp till dig själv att avgöra. Jag har valt en form som jag känner mig trygg med. Jag ljuger ju en del också i texten. Det är inte fakta.

Tror du att du kommer få motta fler hot nu?

– Nej, tvärtom. Jag tror inte någon i den kriminella världen tycker att detta är något som de behöver bry sig om.

Vad är det värsta du fått utstå på grund av ditt jobb?

–Jag har varit med om väldigt mycket det senaste kvartalet. Men jag kan inte säga vad som varit värst. Det har nog inte kommit ännu.

Varför slutar du inte att skriva om den undre världen?

–Jag kan ju inget annat, jag är för gammal för att utbilda mig till en tandläkare. Och jag har ingen lust med att sitta i SL-spärren, säger Christer Berglund till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.