Många människor samlades på lördagen för att lämna blommor och sörja i Lumaparken i Stockholm, där en pojke i 15-årsåldern höggs ihjäl kvällen innan.
Många människor samlades på lördagen för att lämna blommor och sörja i Lumaparken i Stockholm, där en pojke i 15-årsåldern höggs ihjäl kvällen innan. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Boende i chock och sorg över den dödade pojken

Ljumma vindar drar genom syrénbuskarna i Lumaparken i Hammarby sjöstad i Stockholm. Men denna lördag präglas området av beklämd tystnad, chock och tryckande sorg.


Klungor av unga pojkar och flickor i tonåren samlas tysta eller lågmält talande vid en plats nära parken, en plats fylld med blombuketter och brinnande gravljus. Här höggs en pojke i 15-årsåldern till döds på fredagskvällen – ett faktum de boende som samlats vid parken har svårt att ta in.

På en bänk intill blommorna och ljusen sitter några pojkar i tonåren. De är helt tysta, påtagligt skakade av chock och av sorg.

— Han var en snäll kille med mycket energi, säger en av pojkarna, som inte vill uppge sitt namn, till TT.

"Helt i chock"

En bit längre upp i parken står Isabelle Froelich med sin lilla dotter. Hon bor i området och har svårt att hålla tårarna tillbaka när hon beskriver hur hon tidigare under lördagen fick veta att pojken avlidit.

— Jag kom helt i chock, säger hon.

– Det är en sorg svår att beskriva, säger Isabelle Froelich som bor i området.

Pojkens död lägger en slöja av mörker över en tid som för 15-åringar annars ska genomsyras av glädje, skolavslutningar och ljus, poängterar hon.

Någon otrygghet i området känner hon däremot inte.

— I stället visar uppslutningen i parken denna dag på den omtanke som finns i området, med krisstödjare från stadsdelen på plats och skolan som engagerar sig. Det som hänt får inte begränsa människor att röra sig i kvarteret. Vi vuxna behöver finnas ute, det är allas våra ungdomar, säger hon.

"Förstår inte"

En bit ifrån de unga som samlats tysta i grupper kring minnesplatsen står områdespolisen Ronnie Tellberger. Tillsammans med några kollegor finns han just nu där i trygghetsskapande syfte, för att finnas till hands och ta emot den oro och chock som förbipasserande och boende i området uttrycker.

— Jag har mött mycket sorg och oro i dag, berättar han för TT och uttrycker själv sitt obehag inför händelsen.

— Jag tror inte att en del unga förstår vad som händer när de använder kniv, vilka konsekvenser det kan få, säger han.

Ronnie Tellberger, områdespolis, tror att en del unga inte förstår vad som händer när de använder kniv.

Även en ung mamma som bor i kvarteret och står i närheten med sin nioårige son uttrycker sitt starka obehag och sin sorg inför dådet.

— Vi föräldrar måste ta tag i att sådant händer, ta ansvar och lära våra barn hur fel det är att gå med vapen i fickorna. Det är en stor sorg att sådant här händer. Jag tycker mycket synd om pojkens föräldrar, säger hon.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!