Polisen tappade bort sin telefon. Arkivbild.
Polisen tappade bort sin telefon. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Polistelefon gavs bort – måste betala skadestånd

Polisen i Trollhättan tvingas betala skadestånd till en pojke som hittat polisens egen telefon.


Pojken hittade en mobiltelefon på polisens parkering och lämnade in den till stationen. Men när ingen ägare hittades efter tre månader fick pojken behålla telefonen, skriver Ttela.

Enligt lag kan ett hittegods, om ägaren inte är funnen inom tre månader, lämnas till upphittaren.

Men när pojken kom hem och satte på telefonen fick han upp meddelandet "Förlorad enhet. Tillhör polismyndigheten. Lämnas till närmaste polisstation. Om detta inte är möjligt, ring 114 14".

Pojken och hans mamma ringde upp polisen som bad dem komma in till polisstationen och det upptäcktes då att telefonen faktiskt tillhörde polisen som då tog tillbaka den.

Pojkens mamma ansökte om skadestånd för telefonen och efter en utredning bedömdes det att man hos polisen hade agerat slarvigt och inte gått igenom telefonen innan den överlämnades till pojken.

Eftersom telefonen hade lämnats till pojken enligt hittegodslagen har pojken därmed drabbats av en sakskada och polismyndigheten ska nu betala ett skadestånd till pojken på 8 000 kronor.

TT
/
/
Senaste nytt

Systembolagets hösttips – det ska du dricka till 5 klassiska svamprätter

Ryssland: Ny drönarattack av Ukraina

En ukrainsk drönare har slagit ner i den ryska staden Kursk, omkring nio mil från den ukrainska gränsen, hävdar ryska myndigheter.

Dödssiffran stiger efter fabriksbrand

Dödssiffran har fortsatt stiga efter branden på en golfbollsfabrik i södra Taiwan. Totalt har nio personer omkommit efter att ytterligare två personer bekräftats döda. Fyra av de döda ska vara brandmän.

Lyxklock-vd: Schweiz behöver en till storbank

Schweiz är i behov av ytterligare en storbank. Det anser Nick Hayek, vd för Swatch, världens största tillverkare av armbandsur.

Spara hundralappar varje vecka – med enkla knepet: "Tid är pengar"

1 timme sedan
Det råder ett tufft ekonomiskt klimat i Sverige för tillfället. Nyheter24 har pratat med ekonomibloggaren Sandra Karlsson om knepen du måste känna till och som hjälper dig att spara hundralappar varje vecka.

Jorden trycktes in på Burger King – fortsatt fara

1 timme sedan
Det är fortsatt farligt i området utanför Stenungsund där lerskredet gick natten mot lördag. Kravallstaket har satts upp för att hålla obehöriga borta. Men inte heller personal på plats får röra sig fritt.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.