En majoritet av Thorengruppens gymnasieskolor har kritiserats av Skolinspektionen. Arkivbild.
En majoritet av Thorengruppens gymnasieskolor har kritiserats av Skolinspektionen. Arkivbild. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Upprepade brister hos Thorenskolor

En majoritet av skolkoncernen Thorengrupps gymnasieskolor har fått kritik av Skolinspektionen för att eleverna inte fått den undervisning de har rätt till. Bristerna har uppmärksammats på 23 av koncernens gymnasieskolor, visar en granskning SVT gjort.


Thorengruppen är en av landets största skolkoncerner, med Thoren Business School, Thoren Innovation School och Yrkesgymnasiet. Relativt nyligen har Skolinspektionen riktat hård kritik mot Thoren Business School i Solna och Växjö och Thoren Innovation School i Malmö.

Men enligt SVT, som gått igenom samtliga Skolinspektionens tillsynsrapporter för koncernen sedan 2010, har problemen varit mycket mer utbredda: 23 av 39 gymnasieskolor har kritiserats. Elever har gått miste om undervisning på grund av att det saknats lokaler eller utrustning, att schemat haft överlappningar eller att praktikplatser inte hållit måttet.

Thorengruppen har avböjt intervju med SVT men skriver i ett mejl att de "arbetar med full kraft för att komma till rätta med problemen."

Friskolornas Riksförbunds vd Ulla Hamilton kommenterar i ett pressmeddelande: "Bristerna som framkommer i Skolinspektionens granskning av Thorengruppen är allvarliga och skadar förtroendet för Thorengruppen och riskerar skada förtroendet för friskolor brett".

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.