Bland dem som lämnat läraryrket bakom sig de senaste tio åren är det bara varannan som kan tänka sig att återvända. Arkivbild.
Bland dem som lämnat läraryrket bakom sig de senaste tio åren är det bara varannan som kan tänka sig att återvända. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Färre ex-lärare vill återvända

Färre före detta lärare vill återvända till läraryrket, visar ny statistik.


Bland dem som lämnat skolan bakom sig de senaste tio åren är det bara varannan som kan tänka sig att återvända. Det är färre än när undersökningen gjordes sist, då nästan 60 procent kunde tänka sig att återvända.

"Jämfört med undersökningen 2016 anger nu en högre andel att arbetsbelastning, stress och förväntningar från vårdnadshavare, administrativa uppgifter, för stora elevgrupper och små möjligheter att styra över arbetssituationen bidragit till att de lämnat yrket", säger Jessica Baldgrim, utredare på Statistiska centralbyrån, i ett pressmeddelande.

För att återvända är mer tid till undervisningen och rimligare arbetsbelastning viktigast för flest.

Undersökningen gjordes via webbenkäter där 62 procent av de 4 750 tillfrågade personerna svarade.

TT
/
Senaste nytt

Dödsdomar i Iran för smuggelsprit

S, V och MP: Stoppa dråpslag mot folkbildningen

S, V och MP går ihop för att försöka stoppa det de kallar "dråpslaget" mot studieförbunden. Det är ansvarslöst och omdömeslöst. Det är bildningsfientligt, säger Amanda Lind (MP).

Danmarks etiska råd vill utöka aborträtten

I Danmark har kvinnor över 18 år rätt till fri abort fram till vecka tolv. Lagstiftningen har varit oförändrad i 50 år, men nu har landets etiska råd kommit med en ny rekommendation. Ett flertal i rådet menar att det bör vara fri abort fram till vecka 18.

Två bilar i krock utanför Örebro – stopp i båda körfälten

"Polisen är på plats vid en trafikolycka på länsväg 207 i närheten av Atleverket.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryska medier: Flottchefen är inte alls död

1 timme sedan
Viktor Sokolov, befälhavare för ryska svartahavsflottan, har i dag deltagit i ett videomöte med försvarsminister Sergej Sjojgu. Det hävdar regimtrogna ryska medier, efter Ukrainas uppgifter om att Sokolov har dödats.

Tesla i fokus när EU granskar elbilar från Kina

1 timme sedan
Amerikanska Teslas leveranser av elbilar tillverkade i Kina är i fokus när EU granskar dumpning av elbilar som tillverkats med statliga kinesiska subventioner. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till flera källor. Teslas aktie faller i förhandeln på Wall Street efter uppgifterna.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.