Vädret skiljer sig åt mellan sommarmånaderna historiskt sett.
Vädret skiljer sig åt mellan sommarmånaderna historiskt sett. - Foto: Pexels och Stina Stjernkvist/TT

Då bör du ta semester i sommar – månaden med bäst väder

Är du mitt uppe i att bestämma när du ska ha semester i sommar? Om du planerar att befinna dig i Sverige kan det vara en god idé att kika närmare på hur vädret, historiskt sett, varit under juni, juli och augusti.


För de allra flesta innebär sommar också några veckors ledighet – men när ska man egentligen ha semester om man har för avsikt att befinna sig i Sverige och vill kunna njuta av sol och värme?

Det finns förstås inga garantier, men att titta på hur vädret sett ut bakåt i tiden kan ge en fingervisning om vilken månad – juni, juli eller augusti – som man helst ska satsa på beroende på vilket väder man föredrar. 

Sommarvädret 2023 – månad för månad: Då blir det värmebölja

SMHI har sammanställt semestervädret

Och det är just det som SMHI gjort. Med hjälp av data mellan 1991 och 2020 har de sammanställt vädret för juni, juli och augusti i fem städer – Lund, Göteborg, Stockholm, Östersund och Kiruna – med följande fyra parametrarna:

  • Medel av dagens högsta temperatur
  • Medel av nattens lägsta temperatur
  • Nederbörd
  • Soltimmar

Så har vädret varit i juni 

Det visar sig att juni i regel har mindre nederbörd än både juli och augusti. Som bekant är ju också juni den ljusaste månaden, så den som vill njuta av långa dagar och sena, men ljusa, sommarkvällar gör rätt i att ta semester då.

Bild: Nyheter24

Solsäkra semestern i Sverige – här är platserna med flest soltimmar

Så har vädret varit i juli

Den som är ute efter värme kanske hellre ska sikta på juli eftersom det är sommarmånaden med högst genomsnittstemperatur. Under juli tenderar det emellertid att komma mer nederbörd, inte sällan i form av kraftigare skurar.

Bild: Nyheter24

Så har vädret varit i augusti

Även augusti kan bjuda på värme och nederbörd, men det börjar då bli mörkare och dagarna kan kännas betydligt kortare. 

För alla badkrukor är augusti dock en toppenmånad eftersom vattentemperaturen i regel börjat komma upp i en behaglig nivå.

Bild: Nyheter24

Läs alla våra artiklar om väder här.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!